Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el

18
Nyomtatás
szilváspitecover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az illatos pite alapja omlós linzertészta, amin lédús fahéjas, szilvás töltelék terül el, dióval megbolondítva.

A pite sokféle recept szerint készíthető el, minden szezonnak megvan a kedvenc változata. Most egy szilvás kapja nálunk a figyelmet, ami pofonegyszerűen készül. Mutatós és nagyon finom, biztosan gyakran fogod elkészíteni a család és a barátok örömére.

A pite alapja linzertészta: ezt a linzerreceptet más piték megalkotásánál is kipróbálhatod. Hogy ne ázzon át a tészta, a receptben darált diót ajánlunk a szilva alá, de helyette zsemlemorzsával, darált mandulával vagy mogyoróval is letesztelheted. A pite rácsos tetővel készítve igazán mutatós, de egyszerűen rá is boríthatod: ha így teszel, mindenképp szurkáld meg a tészta tetejét.

Régimódi fahéjas, szilvás pite

szilváspitect

Hozzávalók x cm-es formához 24 cm átmérőjű formához

Töltelék:

  • 50 dkg szilva
  • 150 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál rum

Tészta:

  • 300 g liszt
  • 1 csipet
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 2 darab tojássárgája
  • szükség szerint tejföl
  • kevés liszt a tészta alá és a formába
  • kevés vaj a forma kikenéséhez
  • 100 g darált dió
  • 1 darab tojás (tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, a magját távolítsuk el. Ezután a félbevágott gyümölcsöt tegyük keverőtálba és forgassuk egybe a cukorral, fahéjjal és a rummal.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, porcukrot, vajat és a tojássárgáját, gyúrjunk belőle tésztát. (Ha nehezen áll össze a tészta, akkor 1 evőkanál tejfölt adjunk hozzá.) Az elkészült tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 30 percre.

A hűtőből kivett tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és felezzük meg. Ezután az egyik tésztadarabot nyújtsuk ki a forma méretének megfelelőre (24 cm).

A formát kenjük ki kevés vajjal, szórjunk bele pici lisztet, majd a tésztát helyezzük a formába. Ezután a tésztát szurkáljuk meg villával és szórjuk rá a darált diót. A dióra borítsuk rá a félretett szilvát.

A másik tésztát szintén nyújtsuk ki a forma méretének megfelelőre, majd helyezzük rá a töltelékre, vagy vágjunk csíkokat a tésztából, így helyezzük a töltelék tetejére.

A tésztát kenjük meg a felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon