Pihe-puha szilvás, fahéjas muffin: a tészta másnapra is omlós marad
Az illatos fahéj és a savanykás szilva találkozása tökéletes a puha tésztájú muffinban, abbahagyhatatlanul finom süti, amit könnyedén össze lehet dobni.
A pite sokféle recept szerint készíthető el, minden szezonnak megvan a kedvenc változata. Most egy szilvás kapja nálunk a figyelmet, ami pofonegyszerűen készül. Mutatós és nagyon finom, biztosan gyakran fogod elkészíteni a család és a barátok örömére.
A pite alapja linzertészta: ezt a linzerreceptet más piték megalkotásánál is kipróbálhatod. Hogy ne ázzon át a tészta, a receptben darált diót ajánlunk a szilva alá, de helyette zsemlemorzsával, darált mandulával vagy mogyoróval is letesztelheted. A pite rácsos tetővel készítve igazán mutatós, de egyszerűen rá is boríthatod: ha így teszel, mindenképp szurkáld meg a tészta tetejét.
A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, a magját távolítsuk el. Ezután a félbevágott gyümölcsöt tegyük keverőtálba és forgassuk egybe a cukorral, fahéjjal és a rummal.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, porcukrot, vajat és a tojássárgáját, gyúrjunk belőle tésztát. (Ha nehezen áll össze a tészta, akkor 1 evőkanál tejfölt adjunk hozzá.) Az elkészült tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 30 percre.
A hűtőből kivett tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és felezzük meg. Ezután az egyik tésztadarabot nyújtsuk ki a forma méretének megfelelőre (24 cm).
A formát kenjük ki kevés vajjal, szórjunk bele pici lisztet, majd a tésztát helyezzük a formába. Ezután a tésztát szurkáljuk meg villával és szórjuk rá a darált diót. A dióra borítsuk rá a félretett szilvát.
A másik tésztát szintén nyújtsuk ki a forma méretének megfelelőre, majd helyezzük rá a töltelékre, vagy vágjunk csíkokat a tésztából, így helyezzük a töltelék tetejére.
A tésztát kenjük meg a felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu