![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ricottás-spenótos lasagne selymes besamellel és fűszeres paradicsomszósszal
![spenótosricottás](https://kep.index.hu/1/0/3042/30423/304230/30423079_2335819_a67a4e74817de9d26f9da05b02230957_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Érdemes kísérletezni a lasagne-receptekkel, a vegetáriánus lehetőségeknek se szeri, se száma, de kétségkívül az egyik legfinomabb a spenótos-ricottás verzió.
Amennyire Garfield imádja a lasagnét, legalább annyira szeretjük mi is, és bár a lasagne bolognese-nek nincsen párja, néha jólesik egy könnyedebb, zöldségesebb változatban elkészíteni. A spenót, a ricotta és a fűszeres paradicsomszósz hármasa tökéletes, ráadásul mindezt megkoronázza a rengeteg mozzarella.
Ezt a vega verziót tényleg szívből ajánlom a húsevőknek is, ugyanolyan laktató, ízgazdag fogás, mint a bolognai szósszal készült társa, csak egy leheletnyivel frissebb, könnyedebb. Különösen jól illik mellé egy pohár vörösbor, akár vasárnapi ebédként is megállja a helyét.
Ricottás-spenótos lasagne
![Ricottás-spenótos-lasagne](https://kep.index.hu/1/0/3042/30423/304230/30423029_6237e3e109f441d46ba7ecb6bfea263e_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
A besamelhez:
- 120 gramm vaj
- 120 gramm liszt
- 1.6 liter tej (szobahőmérsékletű)
- ízlés szerint só, fehérbors, szerecsendió
A paradicsomszószhoz:
- 7 deciliter passata
- 1 teáskanál oregánó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál zsálya
- 1 mokkáskanál rozmaring
- ízlés szerint só, bors
A töltelékhez:
- 500 gramm ricotta
- 1 kilogramm friss spenót
- 4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Az összeállításhoz:
- 500 gramm lasagnetészta
- 250 gramm mozzarella
Elkészítés:
Előkészítjük a spenótot: megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, a fokhagymát pedig lezúzzuk. Egy jó nagy, tűzforró serpenyőben (a wok még jobb ehhez) kevés olajat hevítve több részletben átforgatjuk a spenótot, minden adagot külön sózva-borsozva és egy adag zúzott fokhagymával ízesítve. Lehet jó intenzíven fűszerezni. Az összeesett spenót még sok levet enged, érdemes ezért az egészet egy szűrőbe pakolni és hagyni lecsepegni.
Közben megcsináljuk a paradicsommártást: a passatát egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, fokhagymát, sót, borsot és közepes lángon 3-4 percig rotyogtatjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
A besamelhez egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és 1-2 percig hevítjük. Ráöntünk 1 liter szobahőmérsékletű tejet, gyorsan csomómentesre keverjük. Ahogy sűrűsödik, hozzáadjuk a többi tejet is, egy hígabb besamelt kell kapnunk végeredményül. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük.
Összeállítjuk a lasagnét: egy tepsi aljára öntjük a paradicsomszósz felét, egyenletesen elterítjük. Rápakolunk egy réteg lasagnetésztát (nem baj, ha itt-ott kicsit fedik egymást a lapok), meglocsoljuk annyi besamellel, hogy mindenhol befedje a lapokat, majd erre pakoljuk a spenótot, végül pedig a ricottát, mindkettőt egyenletes, vékony rétegben. Jön egy újabb réteg tészta, innen ismétlődik minden kétszer. Az utolsó, negyedik réteg tészta előtt viszont a spenótos-ricottás rétegre jön a besamel, arra a tészta, és a tetejére már csak a maradék paradicsomszósz kerül. Végül az egészre egyenletesen rátépkedjük a mozzarellát.
Mehet be a sütőbe 200 fokon 20 percre, utána pedig már csak 15 perc pihentetésre van szükség és a lasagne már tálalható is.
Ha húsos verzióra vágysz, itt találod a tökéletes lasagne bolognese receptjét.
Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images
Olvasd el ezt is!