Szaftos és kiadós görög rakott tészta: besamelmártás és darált hús gazdagítja
A görögök híres rakott tésztája, a pastitsio eredetileg darált bárányhúsból készül valamilyen csőtésztával egybekeverve, jó sok fehér mártással aranybarnára sütve.
Van, aki szereti a csípőset, míg más a mediterrán fűszerek aromáját élvezi igazán: a kolbászos tészta mindkét ízvilággal működik. Ha szereted a csípőset, akkor pikánsabb zamatú kolbászt válassz, fűszerezésnél pedig tört chilivel dobhatod fel az ételt. Ha pedig a mediterrán vonal a csábítóbb, akkor játssz a fűszerekkel, és érdemes valamilyen olasz kolbászt választani. A rakottast aszalt paradicsommal is feldobhatod.
A sajttal is lehetsz merész, jó a sima trappista, de füstölt, mozzarella vagy cheddar is kerülhet rá. A fogás másnap is finom újramelegítve: egyszerű összeállítása miatt kezdők és diákok is el tudják készíteni saját ízlésüknek megfelelően.
A tésztát sós vízben főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután dobjuk rá a felkarikázott kolbászt, majd 5-8 perc után a paradicsompassatát is öntsük rá, és főzzük rottyanásig.
A paradicsomos kolbászt kóstoljuk meg, ha szükséges, sóval és borssal ízesítsük. Ezután a tésztát forgassuk egybe a paradicsomos kolbásszal.
A paradicsomos, kolbászos tésztát öntsük tepsibe, a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre, amíg a sajt szép pirosra sül.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu