Rakott kelbimbó egyszerűen: sok sajt pirul a tetején
Rengeteg sajttal pirul a kelbimbó, mely így készítve jólesik önmagában, de köretként is kínálható.
A kelbimbó picinyke növény, mégis képes parázsló vitákat kirobbantani. Van, aki szereti, míg más retteg tőle, az azonban vitathatatlan, hogy rendkívül egészséges. A kelbimbóból sokféle és nagyon finom fogás készülhet: ha eddig nem szeretted ezt a zöldséget, érdemes vele tovább próbálkoznod. Nyersen, főve és sütve is kipróbálhatod, arra azonban figyelj, hogy ne főzd túl, mert akkor rossz lesz az illata.
Sok-sok sajt!
A sütőben pirult fogás sok sajttal szórva készül, ha szeretnéd, kétféle sajttal is dolgozhatsz, úgy még ízletesebb. A rakott kelbimbó önmagában is csodás, és köretként is az asztalra kerülhet.
Sajtos rakott kelbimbó
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dkg kelbimbó
- só ízlés szerint
- 5 dkg vaj
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 2 darab tojás
- 2 darab tejföl
- fekete vagy fehér bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
- 20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A kelbimbót tisztítsuk meg, majd forrásban lévő, sós vízben főzzük 7-8 percig.
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a zsemlemorzsát, és pirítsuk meg. Forgassuk össze a kelbimbóval, majd borítsuk hőálló tálba (tepsi, jénai vagy más).
A tojásokat üssük tálba, majd keverjük össze a tejföllel, sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt sajt felével. Ezt a keveréket öntsük a kelbimbóra, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
A rakott kelbimbót toljuk 180 fokosra előmelegtett sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre, míg a sajt szépen megpirul.
-
2024-02-13 10:16:01
-
2024-01-23 08:52:01
-
2024-01-09 10:16:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!