Izgalmas, zöldséges noritekercs: a sushi egyszerűbb formája
Szereted a sushit, de túl macerás az elkészítése? Semmi gond, mutatjuk az egyszerűbb változatát, ugyanazokból a hozzávalókból!
Ez a savanyított gyömbér (japánul gari vagy amazu shoga) frissítő, kissé édeskés és tökéletes kísérő sushi mellé: nemcsak az ízeket fokozza, de két falat között tisztítja a szaglást és az ízlelést. Ha otthon is igazán jó savanyított gyömbért szeretnél enni, akkor felejtsd el a boltban kapható szomorú változatokat, és készítsd el magad.
A folyamat nem sokban különbözik a hagyományos savanyítástól, mindössze az ecet más, mint a magyaros receptekben. A klasszikus vagy a fehérborecet helyett ugyanis itt a lágyabb ízű, kevésbé savas rizseceté a főszerep, amit ha mégis lecserélnél egy erősebb változatra, akkor használj több cukrot.
Gyömbérből fontos, hogy a még zsenge, kissé rózsaszín árnyalatú darabokat válaszd: ha öregebb példányokkal dolgozol, akkor szánj több időt a főzésre, különben túl csípős lesz a savanyúság.
Pucoljuk meg a gyömbért az ebben a cikkben leírtak szerint, és zöldségszeletelővel vagy hámozóval szeleteljük egészen vékonyra.
Tegyük egy kisebb tálba, szórjuk meg 2 teáskanálnyi sóval, forgassuk össze, majd pihentessük 10 percig. (A só kiszívja a szeletekből a nedvességet, így azok könnyebben felszívják a savanyító levet.)
Közben egy kisebb edényben forraljunk vizet, majd főzzük benne a gyömbért 1-2 percig. Ha nem fiatal gumókkal dolgozunk, akkor növeljük az időt 5 percre. Szűrjük le, és hagyjuk kissé kihűlni. Kézzel alaposan nyomkodjuk ki belőlük a folyadékot, majd tegyük egy tiszta befőttesüvegbe (350-400 ml).
Egy kis edényben forraljuk össze a rizsecetet, a cukrot és a maradék 1 teáskanálnyi sót, és 1-2 percig főzzük. Öntsük a gyömbérre, keverjük össze, hogy jól átjárja a szeleteket, és csavarjuk rá az üveg fedelét. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu