Selymes, lágy karfiolpüré: tökéletes köret húsok mellé

karfiolpüré cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A selymes pürét a tejszín és a parmezán teszi ellenállhatatlanná, sült és rántott hús mellé remekül illik.

Ha püré, akkor a legtöbben a krumpliból készült krémes köretre gondolnak, pedig más zöldségekből is finom, lágy köret kerülhet az asztalra. Érdemes kipróbálni édesburgonyából, zellerből, borsóból vagy karfiolból.

A karfiolrózsák mellé egy kevés krumpli is kerül, de nélküle is működik a recept. A vaj mellett a tejszín gondoskodik a selymes textúráról, a pluszízt pedig a parmezán és a szerecsendió adja. Ha szeretnéd, akkor 1 gerezd reszelt fokhagymával is feldobhatod. Ha a püré színével is játszanál, a karfiol felét brokkolira cserélheted, csupán arra figyelj, hogy a zöld rózsák sokkal hamarabb megpuhulnak, mint a fehérek.

Selymes karfiolpüré

karfiolpüré ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab burgonya
  • 1 fej karfiol
  • só ízlés szerint
  • 20 dkg vaj
  • 100 ml tejszín
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • fekete őrölt bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát vágjuk közepes méretű kockákra.

A karfiolt szedjük rózsáira.

A karfiolrózsákat és a krumplikockákat bő, sós vízben főzzük puhára.

A puha zöldségeket turmixoljuk simára a vajjal és a tejszínnel, majd a reszelt parmezánt is keverjük hozzá. A pürét fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük