
Selymes, lágy karfiolpüré: tökéletes köret húsok mellé

A selymes pürét a tejszín és a parmezán teszi ellenállhatatlanná, sült és rántott hús mellé remekül illik.
Ha püré, akkor a legtöbben a krumpliból készült krémes köretre gondolnak, pedig más zöldségekből is finom, lágy köret kerülhet az asztalra. Érdemes kipróbálni édesburgonyából, zellerből, borsóból vagy karfiolból.
A karfiolrózsák mellé egy kevés krumpli is kerül, de nélküle is működik a recept. A vaj mellett a tejszín gondoskodik a selymes textúráról, a pluszízt pedig a parmezán és a szerecsendió adja. Ha szeretnéd, akkor 1 gerezd reszelt fokhagymával is feldobhatod. Ha a püré színével is játszanál, a karfiol felét brokkolira cserélheted, csupán arra figyelj, hogy a zöld rózsák sokkal hamarabb megpuhulnak, mint a fehérek.
-
2023-09-11 08:52:01
-
2023-08-22 07:50:02
-
2023-08-21 08:52:02
Selymes karfiolpüré

Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab burgonya
- 1 fej karfiol
- só ízlés szerint
- 20 dkg vaj
- 100 ml tejszín
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- fekete őrölt bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát vágjuk közepes méretű kockákra.
A karfiolt szedjük rózsáira.
A karfiolrózsákat és a krumplikockákat bő, sós vízben főzzük puhára.
A puha zöldségeket turmixoljuk simára a vajjal és a tejszínnel, majd a reszelt parmezánt is keverjük hozzá. A pürét fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!