10 édes péksüti házilag, amit el is csomagolhatsz: gyors recepteket is mutatunk
Kelt tésztából foszlós, leveles tésztából gyors nassolnivalókat készíthetsz, bármelyik recept mellett is döntesz, mind szuper lesz az uzsonnásdobozba.
A pogácsák vagy más sós aprósütemények nagy kedvencek, amelyeket megéri otthon elkészíteni. Most egy szuper, minden jóval megpakolt finomság receptjét mutatjuk, amely a család kedvence lesz.
A receptben sonka kerül a tésztára, de helyette pirosra sült szalonnakockákkal is kipróbálható. Sőt, a tejföl is kaphat ízesítést, fokhagymával vagy zöldfűszerekkel érdemes feldobni, mert úgy sokkal ízletesebb lesz a vendégváró. A puha háromszögek a csomagolást is jól bírják, így iskolába, munkahelyre vagy piknikre is dobozolható.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és várjunk 8-12 percet, amíg felfut az élesztő.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt és a zsírt, és dagasszuk ki a tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen, 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Míg a tészta pihen, vágjuk apró kockákra a sonkát.
A megkelt tésztát felezzük meg, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki.
A kinyújtott tésztát kenjük meg tejföllel, szórjuk meg sajttal, kukoricával és sonkával. Ezután tekerjük fel a tésztát.
A tésztából vágjunk ferde háromszögeket, majd sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A háromszögek tetejét kenjük meg felvert tojással, majd szórjuk meg szezámmaggal. Ezután a tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük szép aranybarnára (15-20 perc).
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu