Narancsos, hamis sajttorta sok fűszerrel: télváró desszert, ami a hangulatodat is felmelegíti
A reformsajttortában gyömbér is helyet kap a narancs mellett, így egy igazán sűrű, krémes és extravagáns ünnepi desszertet készíthetsz.
Amikor ezt a desszertet elkészítettem, még én is meglepődtem, annyira különleges és elképesztően finom lett. Az egyedisége nemcsak abban rejlik, hogy sajttorta létére nem tartalmaz tejterméket és vegán – mégis sajtos ízű –, hanem abban is, hogy a megszokott háztartási vagy zabkeksz helyett sós perecből készül az alapja. A látvány pedig magáért beszél.
A „sajtos” töltelék a vegán krémsajt (ebből a Violife Creamy termékét választottam) mellett vegán sós karamellt is tartalmaz, amelyet a hagyományos eljárás helyett úgy készítettem, mint egy sűrített tejet. Tej helyett azonban sűrű, konzerves kókusztejet használtam, amelyből a kókuszvirágcukorral összefőzve tökéletes vegán karamellt kaptam. Dermedés után ebből csurgattam a torta tetejére is.
A díszítésnél engedd bátran szabadjára a fantáziádat! Én a saját tortámat karamellszilánkokkal, maradék sós pereccel és pattogatott kukoricával dobtam fel, de ha te a letisztultabb, minimalista dizájnt kedveled, akkor állj meg nyugodtan a karamellcsurgatásnál. Úgy is csodaszép lesz!
A megadott mennyiségekhez egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használtam.
Első lépésként a kesudiót áztassuk forró vízbe, és tegyük félre egy órára.
A karamellszószhoz tegyük a kókusztejet és a cukrot egy kisebb edénybe, és forraljuk fel. Ha a cukor elolvadt, vegyük alacsonyra a hőfokot, és időnként megkeverve, gyöngyözve hagyjuk főni 30-40 percig, amíg egy sűrű, karamellre emlékeztető szószt kapunk. Akkor van kész, ha közepesen sötét borostyánszínű. Keverjük hozzá a kókuszolajat, a vaníliát és a sót, és tegyük félre.
Az alaphoz tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, és dolgozzuk darabosabb állagúra. Béleljünk ki egy kapcsos tortaformát sütőpapírral, majd egy kanállal alaposan nyomkodjuk az aljára a keveréket. Tegyük hűtőbe dermedni.
A sajtos réteghez tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és dolgozzuk selymes állagúra. Ez 1,5-2 percig is eltarthat. (Normális, hogy a massza nagyon folyékony: amint megdermed, sajttortaállaga lesz.) Öntsük a masszát a sós pereces alapra, és tegyük vissza a hűtőbe legalább 4 órára, de a legjobb, ha egész éjszaka ott marad.
Ha már szilárd a torta teteje, óvatosan vegyük ki a sütőformából, körkörös mozdulatokkal öntsük rá a maradék karamellszószt, és egy szilikonspatulával egyengessük el. Tetszés szerint díszítsük. Hűtőben tároljuk, 10-15 perccel felvágás előtt pedig pihentessük szobahőmérsékleten.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu