Ínycsiklandó lencsés bolognai: így lesz sűrű és szaftos a zöldségragu
A bolognait már senkinek sem kell bemutatni, hiszen ez az olasz különlegesség a világ egyik legnépszerűbb étele. A szuper szaftos ragut most hús nélkül is elkészítheted.
Ennél a receptnél már az étel neve is sokatmondó, hiszen az olasz pomodoro paradicsomot jelent. Ez a hozzávaló adja az étel lelkét, hiszen a sok paradicsom miatt nemcsak finom, de vibráló színű fogást is tálalhatsz. Ha teheted, akkor friss, édes zöldséget használj, de konzerves változattal is jól működik a recept.
A másik fő összetevője a bazsalikom: a fűszernövényből azonban ragaszkodj a frisshez, hiszen sokkal intenzívebbek lesznek vele az ízek. A főzésnél pedig ne öntsd ki azonnal a tésza főzővizét, hiszen magas keményítőtartalma miatt besűrítheted vele a szószt.
Egy nagyobb edényben forraljunk vizet egy kevés sóval, és főzzük meg benne a spagettit a csomagoláson leírtak szerint.
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük benne 1-2 percig a hagymát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot vagy paradicsomkonzervet, szórjuk bele a bazsalikomot, és alacsony hőfokon főzzük 10-12 percig, vagy amíg levet nem enged, és szószossá válik.
Adjuk hozzá a chilit, ha használunk, sózzuk, borsozzuk, kanalazzunk bele néhány evőkanálnyit a tészta főzővizéből. Adjuk hozzá a leszűrt tésztát, és forraljuk további 1-2 percig.
Vegyük le a tűzről, és rögtön tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu