Ízletes, serpenyőben készült vacsora: roppanós spárga és vajpuha hal kerül a tányérra
Ez a könnyű és elegáns fogás úgy néz ki, mintha egy menő étteremből hozták volna.
Az úgynevezett migas – vagyis morzsák –, ami a spanyol szegények eledeleként lett ismert, lekicsinylő jelzője ellenére egy ízekben igenis gazdag főétel. A migas jól példázza, hogy a spanyol konyha nagy része valójában a paraszti ételekből fejlődött ki, amelyek készítése során a pazarlás fogalma még ismeretlen volt az emberek számára.
Ennek köszönhetik a száraz kenyér felhasználására irányuló recepteket is. Sőt, a migas egy kifejezetten erre épülő fogásuk, amelyben a száraz vagy pirított kenyeret szalonnával, chorizóval és különböző zöldségekkel ötvözik.
Természetesen a fűszerezésre is nagy hangsúlyt fektetnek, és a színharmónia mellett sem mennek el szó nélkül.
A felkockázott vöröshagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott bacont és chorizót is, és kb. 5 percig pároljuk őket együtt, hogy a hagyma, kolbász és a szalonna ízei összeérjenek.
Utána szórjuk rá a szeletekre vágott fokhagymákat, a kis kockákra vágott trikolor paprikákat és a karikákra vágott póréhagymát, amit sóval, borssal és ízlés szerint curryvel, illetve chilivel is meghinthetünk.
A fűszeres keveréket további 15 percig, alacsony lángon, fedő alatt pároljuk, amíg a paprika meg nem puhul.
Amíg puhul a zöldség, vegyünk elő egy másik, közepes méretű serpenyőt, és pirítsuk meg benne a felkockázott kenyeret egészen addig, amíg szép, aranysárga színe lesz.
Amikor a fűszeres, paprikás alap elkészült, forgassuk bele a pirított kenyérkockákat, és már tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu