
A 10 legfinomabb spárgás recept: változatosan használhatod fel a tavaszi zöldséget
Amíg tart a spárga szezonja, érdemes minél többféle formában elkészíteni, pitébe is sütheted, de tésztával összeforgatva is mennyei lesz.
A töltött édesburgonya változatosan alakítható, bármivel megtöltheted, így ideális választás, legyen szó irodai ebédről vagy egy ízletes vacsoráról.
Használhatsz hozzá szezonális alapanyagokat, hisz a ropogós spárga, az enyhén borsos rukkola és a fűszeres, sült csicseriborsó jól harmonizál az édes, krémes batátával. Az egészet egy lágy, citromos-mézes-mustáros öntet koronázza meg, amitől a fogás még izgalmasabbá válik.
Az édesburgonyákat alaposan mossuk meg, és egy villa segítségével szurkáljuk meg. 200 °C-ra előmelegített sütőben 50–60 percig süssük, amíg puhák nem lesznek, és könnyen átszúrhatók egy késsel.
Közben a csicseriborsóról itassuk fel a nedvességet, és fűszerezzük sóval, köménnyel, chilivel, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Süssük 10 percig, majd rázzuk össze és süssük tovább még 10 percig.
A spárgát pucoljuk meg, a fás részt törjük le róla. Helyezzük egy tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sóval és borssal. Süssük kb. 10 percig.
Az öntethez keverjük össze a mustárt, a citromlevet, a vizet és a mézet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálaláshoz vágjuk fel az édesburgonyákat hosszában, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át teljesen, majd óvatosan nyissuk szét őket. Locsoljuk meg az öntettel, majd töltsük meg a sült spárgával és csicseriborsóval, a tetejére szórjunk rukkolát. Locsoljuk meg a maradék öntettel, és tálaljuk.
Fotók: Verebélyi-Kovács Csilla/Sóbors
@sobors.hu