Szaftos paradicsomos tészta a sütőből: a cannelloniba sok zöldség kerül
Ezzel a tartalmas és mutatós tepsis fogással biztos a siker: zamatos paradicsom és roppanós gomba alkotja, de frissítő citromlé is ízesíti.
Ha valami igazán különleges, nem hétköznapi olasz fogásra vágysz, akkor készítsd el ezt a zöldséges lasagnét. Sok spenót és fokhagyma az alapja, és krémes besamel gazdagítja, amely szintén növényi hozzávalókból készül, így tejallergia esetén is nyugodtan megeheted.
A hagyományos paradicsomos-húsos változathoz képest sokkal egyszerűbben összedobhatod, így akár hétköznapi ebédnek vagy vacsorának is beillik. Emellett sokkal alacsonyabb a kalória- és zsírtartalma, így alakbarátabb is.
Hevítsük fel az olívalajat, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1-2 percig. Mehet bele a spenót is, sózzuk, borsozzuk, és nagyon kevés vízzel, fedő alatt pároljuk 2-3 percig. Időnként keverjük át, majd ha a levelek teljesen megpuhultak, akkor két fakanállal tépkedjük apróbb darabokra az edényben. Tegyük félre.
Készítsük el a besamelt az ebben a receptben leírtak szerint, majd állítsuk össze a lasagnét. Első lépésként terítsünk szét 2-3 evőkanál besamelt egy közepes tepsiben vagy jénaiban. Erre jöhet 3 darab lasagnetésztalap, egy adag besamel, majd egy réteg spenót. Ismét tésztalap, besamel, majd újabb adag spenót. A végére 3 réteg spenót és 4 réteg tésztalap alkotja a lasagnét úgy, hogy a legfelső tésztarétegre bőségesen hagyjunk besamelt.
Szórjuk meg reszelt sajttal, és 30 percre tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu