Házi spenótos gnocchi pirított baconnel – A zöldség a gyúrt tésztába kerül
Szemet gyönyörködtető, puha gnocchi spenóttal a tésztájában, amelyet ropogós baconnel tehetsz gazdagabbá.
A nokedli a magyar konyha egyik kedvence, de kis változtatással több országban megtalálható. Az osztrákok sajttal, hagymával kínálják, de a szlovákok sztrapacskája, az olaszok gnocchija is hasonlít a nokedlinkre.
Mi a galuskát elsősorban szaftos húsok mellé fogyasztjuk, de a tojásos nokedli egytálételként is megállja helyét.
Feldobhatjuk a galuskát azzal is, ha zöldséget csempészünk bele. A spenótos változat élénk színe, üde íze miatt is nyerő. A nokedlihez a zsenge vagy bébispenót nyersen ugyanolyan kiváló, mint a fagyasztott, felolvasztott parajpüré. Ne feledd, a tésztához szükséges víz mennyiségét a liszt minősége is befolyásolja.
A lecsepegtetett, apróra vágott vagy felolvasztott, kinyomkodott spenótot rakjuk egy nagy keverőtálba. Adjuk hozzá a lisztet, a sót, és üssük bele egyenként a tojásokat. Fakanállal kezdjük összedolgozni. Részletekben öntsünk hozzá annyi vizet, hogy a tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Akkor jó, mikor sűrű, de még folyós annyira, hogy szaggatni lehessen.
Egy nagy fazékban forraljunk vizet, majd amikor lobog, szaggassunk bele egy adag tésztát. Ha a galuskák feljönnek a víz tetejére, hagyjuk még egy percig a vízben, majd szűrjük le, és csepegtessük le. Dobjuk a nokedliket kevés olajra, és kicsit süssük át.
A sajtszószhoz egy lábosban olvasszuk fel a vajat, szórjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre, és részletekben öntsük hozzá a tejet. Dolgozzuk csomómentesre, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd kevergessük addig, amíg a sajt felolvad, és homogén masszát kapunk.
A nokedlit szedjük tányérra, és a sajtszósszal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu