Répaágyon sült gyöngytyúk: a szalonnától lesz omlós és ízletes a hús

Nyomtatás
üres
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gyöngytyúk nem hétköznapi fogás, azonban egy picit sem bonyolultabb mennyei ételt készíteni belőle, mint egy egyszerű csirkéből.

A gyöngytyúk, vagy ahogyan nagymamánk hívta régen, a gyöngyike, egy méltatlanul mellőzött és ismert baromfiféle. Éppen ezért kevesen tudják róla, hogy a húsa sokkal ízletesebb, mint a csirke vagy a pulyka rokonságé.

Sovány húsa miatt kiváló salátákhoz, sültként vagy levesnek, mi viszont most egy fehérborban pácolt receptet fogunk mutatni neked.

Tipp

Egyben is megsütheted a gyöngytyúkot, ebben az esetben a recept csupán annyiban változik, hogy tömködj a tyúk hasába is pár répahasábot, mellé pedig dobj be néhány fokhagymagerezdet héjában. Így belülről is ízletesre fog sülni a tyúk.

Sült gyöngytyúk

üres

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 db gyöngytyúk
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 2 db sárgarépa
  • 10 dkg gyöngyhagyma
  • só, őrölt bors ízlés szerint
  • 2 dl víz (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Tisztítsuk és mossuk meg a gyöngytyúkot. Utána vágjuk fel részeire, hogy elférjen majd a serpenyőben.

Sózzuk be alaposan, ízlés szerint őrölt borssal is bedörzsölhetjük a darabokat. 

Amíg a só és a bors átjárja a tyúkot, vágjuk fel a füstölt szalonnát.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy serpenyőben, és tegyük bele a szalonnát, majd a gyöngytyúkot. Forgassuk össze alaposan a húsokat.

Picit hagyjuk pirulni, amíg felszeleteljük a meghámozott és megmosott sárgarépákat.

Locsoljuk meg az egészet fehérborral, fedjük le és lassú tűzön, kb. 1 órán át főzzük. Ha menet közben úgy tűnne, hogy elfőtt a leve, akkor ízlés szerint pótolhatjuk 2 dl vízzel.

Ezután adjuk hozzá a hosszában négyfelé vágott répákat és főzzük további fél órát, amíg a répa is megpuhul.

Ha már a gyöngytyúk húsa is puha, a répával és a szalonnával együtt szedjük át őket egy jénai tálba a gyöngyhagymával együtt.

Locsoljuk meg az egészet a hús szaftos, fehérboros levével, ízlés szerint öntsünk még hozzá egy deci fehérbort, majd alufóliával letakarva, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 3/4 óra alatt süssük készre. 

Ha azt szeretnénk, hogy a húsok a végén kapjanak egy kis színt, akkor 5-10 perccel a sütési idő lejárta előtt vegyük le róla a fóliát és pirítsuk meg egy picit. 

Fotók forrása: Getty Images 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon