Fűszeres, melengető vöröslencse-leves: édesburgonyától lesz krémes
Sok melengető fűszerrel, vörös lencsével és édesburgonyával készül, az eredmény pedig annyira krémes és tápláló, hogy az már szinte hihetetlen. Próbáld ki még ma!
Egy könnyen és gyorsan elkészíthető köret mindig jól jön a rohanó hétköznapokban. Ennek a rizses egytálételnek a szépsége, hogy nemcsak baromi laktató, de kisebb módosítással vegetáriánusok is fogyaszthatják.
Ráadásul a színét adó kurkuma kölcsönöz neki egy kis távol-keleti ízélményt is, miközben tényleg csak néhány alapanyagra van hozzá szükség, úgy mint a gomba, az édes, roppanós paprika, a rizs és a bacon.
Egy közepes lábosban tegyük fel főni a rizst kétszeres mennyiségű, sós vízben, és hintsük meg a teáskanál kurkumával. Ettől lesz a rizs szép sárgás színű.
A rizs kb. 10-12 perc alatt fő meg, típustól függően. Nem baj, ha nem puhul meg teljesen, hiszen a sütőben még tovább fog párolódni.
Az elkészült rizst terítsük szét egy 20x30 cm-es tepsiben.
A gombát vágjuk negyedekre vagy hatodokra, a pritamin paprikát pedig apró kockákra.
A bacont vágjuk csíkokra.
A gombát, a paprikát és a bacont is szórjuk rá a rizságyra és forgassuk össze a rizzsel.
Locsoljuk meg az egészet fél liter húslevesalaplével – vegetáriánus verzió esetén zöldségalaplével –, illetve a főzőtejszínnel, és keverjük jól össze.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Akár fóliával is letakarhatjuk, de anélkül is betehetjük a tepsit, és fél órán át süssük.
Ennyi elegendő ahhoz, hogy a rizst kellemesen átjárják az ízek, a gomba picit levet eresszen, a paprika pedig megpiruljon.
Ha elkészült a köret, vegyük ki a sütőből, és tálaljuk még frissen, melegen húsok, de akár halas ételek mellé is köretként.
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/SóBors