
Sütőben pirult rizs roppanós zöldségekkel: tejszín puhítja a szemeket

Ez az étel egy rendkívül laktató és könnyen elkészíthető köret, amit a rizs, a pritamin paprika és a csiperkegomba tesz hangsúlyossá, egy apró kis fűszeres csavarral.
Egy könnyen és gyorsan elkészíthető köret mindig jól jön a rohanó hétköznapokban. Ennek a rizses egytálételnek a szépsége, hogy nemcsak baromi laktató, de kisebb módosítással vegetáriánusok is fogyaszthatják.
Ráadásul a színét adó kurkuma kölcsönöz neki egy kis távol-keleti ízélményt is, miközben tényleg csak néhány alapanyagra van hozzá szükség, úgy mint a gomba, az édes, roppanós paprika, a rizs és a bacon.
-
2023-09-19 09:32:01
-
2023-04-11 10:16:01
-
2023-03-17 09:36:01
Sütőben pirult rizs

Hozzávalók 4 személyre
- 200 g rizs
- 500 ml víz
- 1 tk kurkuma
- 100 g bacon
- 2 db pritamin paprika
- 200 g csiperkegomba
- 500 ml húslevesalaplé (zöldség is lehet)
- 100 ml főzőtejszín
Elkészítés:
Egy közepes lábosban tegyük fel főni a rizst kétszeres mennyiségű, sós vízben, és hintsük meg a teáskanál kurkumával. Ettől lesz a rizs szép sárgás színű.
A rizs kb. 10-12 perc alatt fő meg, típustól függően. Nem baj, ha nem puhul meg teljesen, hiszen a sütőben még tovább fog párolódni.
Az elkészült rizst terítsük szét egy 20x30 cm-es tepsiben.
A gombát vágjuk negyedekre vagy hatodokra, a pritamin paprikát pedig apró kockákra.
A bacont vágjuk csíkokra.
A gombát, a paprikát és a bacont is szórjuk rá a rizságyra és forgassuk össze a rizzsel.
Locsoljuk meg az egészet fél liter húslevesalaplével – vegetáriánus verzió esetén zöldségalaplével –, illetve a főzőtejszínnel, és keverjük jól össze.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Akár fóliával is letakarhatjuk, de anélkül is betehetjük a tepsit, és fél órán át süssük.
Ennyi elegendő ahhoz, hogy a rizst kellemesen átjárják az ízek, a gomba picit levet eresszen, a paprika pedig megpiruljon.
Ha elkészült a köret, vegyük ki a sütőből, és tálaljuk még frissen, melegen húsok, de akár halas ételek mellé is köretként.
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/SóBors
Olvasd el ezt is!