Sütőben pirult rizs roppanós zöldségekkel: tejszín puhítja a szemeket

sutoben-sult-rizs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az étel egy rendkívül laktató és könnyen elkészíthető köret, amit a rizs, a pritamin paprika és a csiperkegomba tesz hangsúlyossá, egy apró kis fűszeres csavarral.

Egy könnyen és gyorsan elkészíthető köret mindig jól jön a rohanó hétköznapokban. Ennek a rizses egytálételnek a szépsége, hogy nemcsak baromi laktató, de kisebb módosítással vegetáriánusok is fogyaszthatják.

Ráadásul a színét adó kurkuma kölcsönöz neki egy kis távol-keleti ízélményt is, miközben tényleg csak néhány alapanyagra van hozzá szükség, úgy mint a gomba, az édes, roppanós paprika, a rizs és a bacon.

Sütőben pirult rizs

sutoben-sult-rizs

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 g rizs
  • 500 ml víz
  • 1 tk kurkuma
  • 100 g bacon
  • 2 db pritamin paprika
  • 200 g csiperkegomba
  • 500 ml húslevesalaplé (zöldség is lehet)
  • 100 ml főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes lábosban tegyük fel főni a rizst kétszeres mennyiségű, sós vízben, és hintsük meg a teáskanál kurkumával. Ettől lesz a rizs szép sárgás színű. 

A rizs kb. 10-12 perc alatt fő meg, típustól függően. Nem baj, ha nem puhul meg teljesen, hiszen a sütőben még tovább fog párolódni.

Az elkészült rizst terítsük szét egy 20x30 cm-es tepsiben. 

A gombát vágjuk negyedekre vagy hatodokra, a pritamin paprikát pedig apró kockákra.

A bacont vágjuk csíkokra.

A gombát, a paprikát és a bacont is szórjuk rá a rizságyra és forgassuk össze a rizzsel. 

Locsoljuk meg az egészet fél liter húslevesalaplével – vegetáriánus verzió esetén zöldségalaplével –, illetve a főzőtejszínnel, és keverjük jól össze.

A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Akár fóliával is letakarhatjuk, de anélkül is betehetjük a tepsit, és fél órán át süssük.

Ennyi elegendő ahhoz, hogy a rizst kellemesen átjárják az ízek, a gomba picit levet eresszen, a paprika pedig megpiruljon. 

Ha elkészült a köret, vegyük ki a sütőből, és tálaljuk még frissen, melegen húsok, de akár halas ételek mellé is köretként.  

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/SóBors

Ezt is szeretjük