Sütőben pirult, fűszeres karfiol: egyszerű és nagyon finom

skcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerű, sütőben sült karfiol a pikáns öntettől lesz különleges, egy-két trükkel pedig még izgalmasabbá teheted a köretet.

A karfiol a vegetáriánusok körében igen népszerű, remek húshelyettesítő, rostban és C-vitaminban gazdag. Kiváló alapanyag, hisz sosem lehet ráunni, készülhet belőle leves, köret vagy főétel, a rántott karfiol pedig még a húsevők körében is nagy kedvenc tartármártással kínálva.

A karfiol egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőbe tolva pirosra sütöd. Sütés előtt a rózsákat olajjal és fűszerekkel forgasd egybe. Az ízek kialakításánál légy merész, egészen pikáns aromákkal lehet megbolondítani a zöldséget. 

A sült karfiol többféle módon kerülhet a tányérra. Húsevők sült mellé, vegetáriánusok főzelékfeltétként fogyaszthatják, de ennyivel nem ér véget a felhasználási lehetősége. A sült karfiolból saláta is készülhet: miután kivetted a sütőből, tedd tálba a rózsákat, adj hozzájuk 1 bögre aszalt áfonyát, 1 marék pirított mandulát, 2-3 marék reszelt parmezánt. Persze a karfiolt más alapanyagokkal is felturbózhatod, áfonya helyett pirított bacont is használhatsz, bátran engedd szabadjára a fantáziádat!

Sütőben pirult, fűszeres karfiol

skct

Hozzávalók 2 adaghoz:

Alap:

  • 2 fej karfiol
  • kevés olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint
  • fokhagyma-granulátum ízlés szerint

Öntett:

  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 darab frissen facsart citrom leve
  • 2 teáskanál méz
  • 3 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg, majd csepegtessük le róla a vizet.

A karfiolrózsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg olajjal, utána fűszerezzük sóval, borssal és fokhagyma-granulátummal.

A karfiolt toljuk az előmelegített sütőbe, 35-45 perc alatt süssük aranybarnára.

Az öntet hozzávalóit keverjük egybe, majd tálalásnál kínáljuk a karfiol mellé, vagy a rózsákat helyezzük keverőtálba és forgassuk egybe az öntettel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük