Csirkés rakott tészta selymes besamellel: sok sajt pirul a tetején
A tartalmas fogást érdemes két napra tervezni, másnap sütőben átmelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna.
Nagyon tartalmas, de kevés munkával készül ez a rakott tészta, amelyben a tonhal és a paradicsom dominál. Igaz, elő kell főzni a tésztát, és a zöldségeket sem árt megdinsztelni, mielőtt a sütőbe kerülnek, hidd el, így sem kell sok időt szánnod rá, ráadásul gyerekjáték az elkészítése.
Ha van sütőbe is betehető serpenyőd vagy edényed, még egyszerűbb dolgod lesz, és a mosogatnivalót is megúszhatod. Az előkészített zöldséges-tonhalas szószba csak keverd bele a tésztát, szórj a tetejére sajtot, majd mehet is az egész a sütőbe.
Hogy picit frissebb legyen az összhatás, a kaliforniai paprikát se hagyd ki belőle, a tejszín pedig krémesebbé teszi a fogást. A kész ételt friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel is megszórhatod.
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A paprikákat mossuk meg, szedjük ki a magházukat, vágjuk a húsukat kockákra. A tonhalat szűrjük le, csöpögtessük le.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tésztát főzzük enyhén sós vízben félpuhára, szűrjük le a csomagoláson írt idő előtt 2 perccel.
Amíg fő a tészta, forrósítsunk olajat egy nagy, sütőbe is betehető serpenyőben/edényben. Dobjuk bele a hagymát, dinszteljük, majd 3 perc után adjuk hozzá a paprikát. Újabb 3 perc múlva mehet hozzá a fokhagyma, a tonhal, a sűrített paradicsom is, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, oregánóval és bazsalikommal ízesítsük.
3-4 perc múlva öntsük fel a kockázott paradicsommal és a tejszínnel. Amikor elkezd gyöngyözni, forgassuk bele a tésztát is. (Ha nem elég nagy az edény, vagy nem tehető be a sütőbe, borítsunk mindent egy nagy tepsibe.)
Szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu