Isteni, laktató sütőtökkrémes tészta: sütőben sült zöldség az alapja

sutotokos-teszta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs energiád a tűzhely mellett álldogálni? Készítsd el ezt a tésztaszószt, nagyjából 5 perc vele a tényleges munka.

Ez a szuper recept elronthatatlan, ráadásul nagyrészt magától készül el, úgyhogy bátran állj neki kezdőként is. A sütőtökből mennyei tésztaszószt készíthetsz, amely már önmagában is karakteres és izgalmas, de pár fűszerrel kiegészítve, tejjel és sajttal krémesítve lesz igazán finom.

Hogy mély, gazdag íze legyen a zöldségnek, sütőben süsd meg, így picit karamellizálódik, nagyon krémes lesz. Ez igaz, időigényesebb folyamat, de utána már csak annyi a dolgod, hogy a kiegészítőkkel együtt lepürésíted, egybekevered a tésztával, majd kínálhatod is.

Tipp

Mivel a sütőtök édeskés ízű, érdemes chilivel és karakteres, aromás sajttal párosítani, mi a parmezán mellett döntöttünk. Ha még így is túl édes az ízlésednek, kockázz rá feta sajtot, és a zöldhagymát se hagyd le róla!

Bár a recepthez csak fél sütőtökre van szükség, a másik felét is érdemes megsütni, lepürésíteni, majd különböző desszertekben, például ebben a csokis kekszben vagy ebben a morzsasütiben használhatod fel. 

Sütőtökkrémes tészta

sutotokos-teszta

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 közepes db sütőtök (kb. 2 kg)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 5 dkg vaj
  • 1.5 dl tej
  • 0.5 tk chilipehely
  • 500 g tészta (fussili, tortiglioni)
  • 50 g olasz kemény sajt
  • 2 szál zöldhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt hosszában vágjuk félbe, csak az egyik felére lesz szükségünk. A másik felét tegyük félre, máshoz még jó lesz. 

A fél sütőtökből kanalazzuk ki a magokat, majd a magok helyére tegyünk 4 gerezd egész, megpucolt fokhagymát. A tök húsát vagdossuk be egy éles késsel, majd locsoljunk rá egy kevés olajat, sózzuk, borsozzuk. Toljuk 200 fokos sütőbe kb. 50-60 percre, míg puha nem lesz.

Kanalazzuk ki a tök húsát a megsült fokhagymákkal együtt, majd melegen tegyük aprítógépbe. Adjuk hozzá a kockákra vágott vajat, a tejet és a chilit, majd dolgozzuk össze, míg pürés, selymes nem lesz teljesen. Kóstoljuk meg a pürét, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.

Főzzük ki a tésztát lobogó, sós vízben a csomagoláson írtak szerint. Ha al dente, szűrjük le, majd amíg még forró a tészta, öntsük rá a sütőtökpürét, forgassuk vele össze. Keverjük bele a reszelt sajtot is, míg bele nem olvad. 

A megtisztított zöldhagymák zöld részét vágjuk karikákra. 

Osszuk szét a tésztát 4 tányér között, majd a zöldhagymával megszórva kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük