Svájci mézeskalács mandulával: nem kell szaggatni a tésztáját

2
Nyomtatás
svajci-mezeskalacs2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Adj egy esélyt más nemzetek karácsonyi sütireceptjeinek is, ez a svájci mézeskalács gyorsan, egyszerűen készül, és isteni finom!

Ha idén nincs kedved mézeskalács-szaggatással bajlódni, próbáld ki a svájci receptet: ez a változat egyben sül, ráadásul picit vastagabb, mint az általunk ismert verzió, így bár tömör, de nem lesz kemény a tésztája. 

Nem csak a formája különleges a svájci süteménynek, a receptje is eltér a hagyományostól: a tésztába ugyanis darált mandula és kandírozott citromhéj is kerül, így kicsit izgalmasabb a kész mézeskalács, jólesik ráharapni egy-egy darab gyümölcsre. Ahogy már említettem, a tésztája tömör, úgyhogy mindenképp szükséges bele egy kevés sütőpor, illetve nem szabad túlsütni, mert könnyedén kiszárad és megkeményedik.

Ha van kéznél mézeskalács-fűszerkeverék, azt is használhatsz a melegítő fűszerek helyett, ebben az esetben 2 teáskanálnyit keverj belőle a tésztába.

Svájci mézeskalács

svajci-mezeskalacs

Hozzávalók 25 szelethez

Mézeskalács:

  • 150 g darált mandula
  • 100 g kandírozott narancs- és citromhéj
  • 300 g méz
  • 140 g cukor
  • 420 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 tk fahéj
  • 0.5 tk őrölt szegfűszeg
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 0.5 tk őrölt gyömbér

Tetejére:

  • 3 ek porcukor
  • 1 ek meggylikőr vagy víz
Recept idők

Elkészítés:

A mézet és a cukrot melegítsük össze a tűzhelyen. Mikor elolvadt a cukor, tegyük félre.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket, majd keverjük bele a darált mandulát és a héjakat is, végül a mézes-cukros keveréket. Keverjük egybe a masszát, ragacsos tésztát kapunk majd. Vigyázzunk, forró!

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Tegyünk egy nagyobb, lapos tepsi hátuljára sütőpapírt, borítsuk rá a tésztát, a tetejére is tegyünk sütőpapírt. A két lap között nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 centi vastag téglalappá.

Toljuk a sütőbe 13-18 percre. Mikor már jön az illata, és az alja halványbarna, készen van.

Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, közben pedig keverjük össze a porcukrot és a vizet (vagy likőrt). Ha kihűlt a süti, kenjük le a tetejét a mázzal, majd hagyjuk, míg rászárad.

Vágjuk négyzetekre, majd kínáljuk rögtön, vagy tegyük légmentesen zárható dobozba.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon