Svájci mézeskalács mandulával: nem kell szaggatni a tésztáját
Adj egy esélyt más nemzetek karácsonyi sütireceptjeinek is, ez a svájci mézeskalács gyorsan, egyszerűen készül, és isteni finom!
Ha idén nincs kedved mézeskalács-szaggatással bajlódni, próbáld ki a svájci receptet: ez a változat egyben sül, ráadásul picit vastagabb, mint az általunk ismert verzió, így bár tömör, de nem lesz kemény a tésztája.
Nem csak a formája különleges a svájci süteménynek, a receptje is eltér a hagyományostól: a tésztába ugyanis darált mandula és kandírozott citromhéj is kerül, így kicsit izgalmasabb a kész mézeskalács, jólesik ráharapni egy-egy darab gyümölcsre. Ahogy már említettem, a tésztája tömör, úgyhogy mindenképp szükséges bele egy kevés sütőpor, illetve nem szabad túlsütni, mert könnyedén kiszárad és megkeményedik.
Ha van kéznél mézeskalács-fűszerkeverék, azt is használhatsz a melegítő fűszerek helyett, ebben az esetben 2 teáskanálnyit keverj belőle a tésztába.
Svájci mézeskalács
Hozzávalók 25 szelethez
Mézeskalács:
- 150 g darált mandula
- 100 g kandírozott narancs- és citromhéj
- 300 g méz
- 140 g cukor
- 420 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tk fahéj
- 0.5 tk őrölt szegfűszeg
- 0.25 tk szerecsendió
- 0.5 tk őrölt gyömbér
Tetejére:
- 3 ek porcukor
- 1 ek meggylikőr vagy víz
Elkészítés:
A mézet és a cukrot melegítsük össze a tűzhelyen. Mikor elolvadt a cukor, tegyük félre.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket, majd keverjük bele a darált mandulát és a héjakat is, végül a mézes-cukros keveréket. Keverjük egybe a masszát, ragacsos tésztát kapunk majd. Vigyázzunk, forró!
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyünk egy nagyobb, lapos tepsi hátuljára sütőpapírt, borítsuk rá a tésztát, a tetejére is tegyünk sütőpapírt. A két lap között nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 centi vastag téglalappá.
Toljuk a sütőbe 13-18 percre. Mikor már jön az illata, és az alja halványbarna, készen van.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, közben pedig keverjük össze a porcukrot és a vizet (vagy likőrt). Ha kihűlt a süti, kenjük le a tetejét a mázzal, majd hagyjuk, míg rászárad.
Vágjuk négyzetekre, majd kínáljuk rögtön, vagy tegyük légmentesen zárható dobozba.
-
2023-12-28 06:30:01
-
2023-12-26 11:08:01
-
2023-12-25 08:52:01
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!