
Szénhidrátcsökkentett kenyér magas rosttartalommal: gluténmentesen készül

Megmutatjuk, hogyan készíts egyszerűen szénhidrátcsökkentett kenyeret, amelyet akár ketogén diétába is beilleszthetsz.
Ez a kenyér valóban szénhidrátcsökkentett, ugyanakkor magas a rosttartalma és egészséges is. Olyan értékes hozzávalókat tartalmaz, mint a mandulaliszt, a kókuszliszt vagy az útifűmaghéj – utóbbi remek kiegészítője gluténmentes kenyereknek, mivel a glutént biztosító gabonafélék hiányában az útifűmaghéj fogja össze a tésztát.
Ebből a kenyérből élvezet lesz minden falat: edd pirítósként, vagy készíts belőle jobbnál jobb szendvicseket. A megadott hozzávalókhoz egy kb. 20x10 cm-es kenyérsütő forma szükséges.
-
2023-08-11 09:36:01
-
2023-05-15 08:52:01
-
2023-04-22 09:28:01
Szénhidrátcsökkentett kenyér

Hozzávalók 12 szelethez
- 220 g mandulaliszt
- 40 g kókuszliszt
- 3 ek őrölt lenmag
- 6 ek útifűmaghéj (kb. 30 g)
- 2 tk sütőpor
- 1 tk só
- 2 ek olaj
- 300 ml langyos víz
- 1 ek almaecet
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az olajat, a vizet és az almaecetet. Alaposan keverjük össze, majd ha összeállt, kézzel is dagasszuk át a masszát.
2-3 percig hagyjuk pihenni: ezalatt a rostok felszívják a folyadékot, és a tészta formázhatóvá válik.
Óvatosan borítsuk át egy sütőpapírral bélelt sütőformába: nedves kézzel egyengessük a formába, de ne nyomkodjuk ki belőle a levegőt, különben összeesik, és a kenyér nagyon tömör lesz.
Szórjuk meg tetszőleges magvakkal (len, napraforgó, tökmag), és 60-70 percre tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe.
Ha a kenyér megsült, a sütőpapírnál fogva emeljük ki a formából, és hagyjuk egy hűtőrácson kihűlni. Csak ezután szeleteljük.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!