Olasz lepénykenyér mediterrán fűszerezéssel: így lesz a legjobb a focaccia
A kívül ropogós, belül foszlós lepénykenyér Olaszországból származik, és isteni harapnivaló önmagában, salátákhoz vagy mártogatós mellé.
A caponata, avagy a szicíliai padlizsánragu egy ízbomba előétel vagy köret, amely hidegen és melegen is kínálható, akár bruschettaként is. Az alapját a padlizsán adja, amely mellé hagyma, paprika, zeller és paradicsom is kerül, de az olyan karakteres hozzávalók sem maradhatnak el, mint az olíva- vagy kapribogyó. Grillszezonban a padlizsánt a tűz felett is megsütheted, füstösen még finomabb lesz.
Lényegében egy tartalmas salátáról van szó, így az ízesítése is ahhoz hasonló, ecet és cukor adja meg a jellegét. Előbbiből enyhe borecetet érdemes használni, hogy éppen csak egy picit legyen savanykás.
A kész raguból ne hagyd ki a friss zöldfűszereket se: a petrezselyem és bazsalikom kötelezők bele, de mentával is feldobható.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A padlizsánokat alaposan mossuk meg, vágjuk 2-3 centis kockákra. Szórjuk a tepsire, locsoljuk meg a megadott mennyiségű olívaolaj felével, enyhén sózzuk, majd toljuk a sütőbe 30-35 percre. Félidőben forgassuk át. Mikor szépen megpirult, húzzuk ki a sütőből.
Közben készítsük elő a többi zöldséget és álljunk neki a ragunak: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A paprikát mossuk meg, kockázzuk össze. A szárzellert vágjuk szeletekre. A fokhagymát reszeljük le, az olívabogyókat felezzük el.
A maradék olajat forrósítsuk fel egy magas falú serpenyőben. Dobjuk rá a vöröshagymát, a paprikát és a zellert. Sózzuk, borsozzuk, addig dinszteljük, míg megpuhulnak. Ekkor mehet rá a fokhagyma, majd fél perc múlva öntsük fel a paradicsommal. Adjuk hozzá az olíva-, a kapribogyót, a mazsolát, az ecetet, a cukrot és a babérlevelet. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 10 percig.
Vegyük ki belőle a babérlevelet, majd adjuk a szószhoz a padlizsánt és az aprított, friss zöldfűszereket. Főzzük össze pár perc alatt.
Kóstoljuk meg, ízlés szerint még lehet sózni, cukrozni, ecetezni.
Melegen és hidegen kínálva is isteni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu