Vajpuha csirkecomb krémes, tárkonyos szószban: a sütőben érnek össze az ízek

tarkonyos-csirkecomb
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csirkecomb bőre ropogós, a húsa omlós, a tejszínes szósz pedig nagyon selymes, az étel kulcsszereplője mégis a tárkony.

Ha szereted a tárkony ízét, érdemes vele minél többet főzni, mert a legegyszerűbb fogást is a köbre emeli. Ha erről a zöldfűszerről van szó, a legtöbbeknek a tárkonyos raguleves jut az eszébe, pedig tejszínes szószokat is feldobhatsz vele.

Az alábbi recept nagyon egyszerűen készül, a szószt is könnyedén összedobhatod, a combokkal pedig csak annyi dolgod lesz, hogy körbepirítod őket. Ezt a lépést nem szabad kihagyni, így lesz ropogós a bőrük és szép pirult a külsejük.

Ha be tudsz szerezni friss tárkonyt, mindenképp azzal dolgozz – 4 szálra lesz szükséged –, de szárítottal is működik a recept. Ha nagy méretű serpenyővel dolgozol, esetleg tepsiben sütöd puhára a húst, köretet is dobhatsz mellé, legyen az kockákra vágott krumpli vagy más gyökérzöldség.

Tárkonyos csirkecomb

tarkonyos-csirkecomb2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kg csirkecomb
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • 120 ml fehérbor
  • 250 ml alaplé
  • 2 tk tárkony
  • 120 ml tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A combokat tisztítsuk meg, sózzuk, borsozzuk. Forrósítsunk olajat egy nagy, sütőbe is betehető serpenyőben, majd pirítsuk körbe a csirkecombok minden oldalát. Ha kívülről megpirultak – belül még nem kell átsülniük –, tegyük őket egy tányérra.

Ha szükséges, öntsünk még olajat a serpenyőbe, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát. Dinszteljük puhára, majd mehet hozzá a zúzott fokhagyma is. 1 perc után keverjük bele a lisztet, majd újabb 1 perc múlva öntsük fel a borral és az alaplével. Amikor besűrűsödött, szórjuk bele a tárkonyt is. Tegyük a szószba a combokat (a húsból kiengedett folyadékkal együtt). Toljuk a sütőbe 35 percre.

Vegyük ki a sütőből, majd öntsük fel a tejszínnel. Toljuk vissza még nagyjából 10 percre, míg a hús teljesen megpuhul. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük