Tejberizs másként: remegős gombócok pirult zsemlemorzsába forgatva

6
Nyomtatás
grízgombóc
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tejberizsről bizonyára mindenkinek a klasszikus, kicsit folyós, kicsit kakaós verzió jut az eszébe. Most azonban egy olyan tejberizsreceptet mutatunk, amiért képzeletben egészen Mexikóig utaztunk!

A mexikói tejberizs egy tradicionális desszert, amely karakteres ízét a fahéjnak és a mazsolának köszönheti. A kísérletező kedvűek persze kipróbálhatják fahéj helyett vaníliával is, a mazsolát pedig lecserélhetik citromhéjra, úgy is egy igazán ízletes desszert készül belőle. 

Igaz, a mexikói változat egy picit időigényesebb, mint az általunk megszokott, seperc alatt összedobható, és a textúrája is eltérő, nem olyan krémes állagú, ugyanakkor megéri rászánni az időt, hogyha egy új és izgalmas desszertvariációt szeretnél kipróbálni.

Meglepő lehet, de ez a tejberizs valójában egy gombóc formájú édesség, amit nemcsak főznek, hanem még sütnek is. 

Tejberizsgombócok

mexikoi-tejberizs

Hozzávalók 10 darabhoz

A gombóchoz:

  • 2 liter tej
  • 40 dkg hosszú szemű rizs
  • 3 liter víz
  • 25 dkg tejpor
  • 5.5 dkg kristálycukor
  • 2 db fahéjrúd
  • 5 dkg mazsola
  • 2 db tojás
  • 12 dkg zsemlemorzsa
  • 0.5 liter étolaj

A díszítéshez:

  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 ek porcukor
  • áfonya ízlés szerint
  • szeder ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Két liter tejet felteszünk főni egy közepes lábosban. Ha elkezd forrni, levesszük a tűzről. 

Ezután hozzáadjuk a rizst, jól elkeverjük, és fél órán át állni hagyjuk. Ennyi idő alatt a rizs szépen megszívja magát a tejjel. 

Ha letelt a fél óra, leszűrjük a rizst, a tejet pedig félretesszük, mert később még szükségünk lesz rá. 

Egy másik, szintén közepes lábosban feltesszük forrni a 3 liter vizet, majd hozzáadjuk a tejben megpuhított rizst. 

A főzési idő ebben az esetben csak körülbelül saccolható meg, mivel sok tényező befolyásolja a folyamatot, köztük a rizs mérete, minősége, a főzőedény típusa stb.

A rizst kb. 15-20 percig mérsékelt lángon főzzük, de érdemes megkóstolni, mert akkor jó, ha már puha, de még nem kezd szétfőni sem, mivel a hajrában gombócokat kell majd formáznunk belőle, amik akkor jók, ha összeállnak, nem pedig elfolynak.

Nem kell, hogy a rizs elfője a főzővizet, szóval ne várjuk meg, amíg ez megtörténik. Ha megfőtt a rizs, ismét szűrjük le, majd tegyük félre pihenni. 

A korábban félretett tejet öntsük egy harmadik lábosba, szintén közepesbe, és keverjük hozzá a tejport. Ezután mehet bele a cukor és az egész fahéjak is. 

Most jön a java: a tejporos, cukros, fahéjas keveréket 3/4 órán át forraljuk, amíg sűrűsödni nem kezd. 

Ha a tejes mix besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kész rizst és a mazsolaszemeket. 

Újabb 40 percig főzzük és sűrítjük a desszertet. Ez egy picit macerásabb epizód, de a végeredmény abszolút megéri a fáradságot.

Alkalmanként megkeverjük, az utolsó 15 percben pedig már nem nagyon mozdulunk el a lábos mellől, a rizs ugyanis ebben a fázisban már könnyedén leéghet. 

Ha megfőtt a rizses, fahéjas desszertalap, a tűzről levéve tovább kevergetjük, kb. 5 percig.

Ezután jöhet a gombócformázás. 

Két tojást beleütünk egy tálba és felverjük azokat. 

A rizsből ízlés szerint 8-12 gombócot formázunk, amiket a  formázás után picit lelapítunk. 

A gombócokat ezután beleforgatjuk a tojásba, majd a zsemlemorzsába, és forró olajban aranyszínűre sütjük őket. 

Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük a gombócokat, majd egy kerek tányérra halmozzuk, és ízlés szerint meghintjük fahéjas porcukorral, vagy gyümölcsökkel kínáljuk.

Fotók forrása: Getty Images 

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon