Álompuha sufnudli fahéjas prézlivel: jó sok lekvárral az igazi
Ha nem tudsz betelni a krumplinudlival, akkor készítsd el zsemlemorzsás, édes változatban is. Leves mellé másodiknak és desszertnek is szuper!
A mexikói tejberizs egy tradicionális desszert, amely karakteres ízét a fahéjnak és a mazsolának köszönheti. A kísérletező kedvűek persze kipróbálhatják fahéj helyett vaníliával is, a mazsolát pedig lecserélhetik citromhéjra, úgy is egy igazán ízletes desszert készül belőle.
Igaz, a mexikói változat egy picit időigényesebb, mint az általunk megszokott, seperc alatt összedobható, és a textúrája is eltérő, nem olyan krémes állagú, ugyanakkor megéri rászánni az időt, hogyha egy új és izgalmas desszertvariációt szeretnél kipróbálni.
Meglepő lehet, de ez a tejberizs valójában egy gombóc formájú édesség, amit nemcsak főznek, hanem még sütnek is.
Két liter tejet felteszünk főni egy közepes lábosban. Ha elkezd forrni, levesszük a tűzről.
Ezután hozzáadjuk a rizst, jól elkeverjük, és fél órán át állni hagyjuk. Ennyi idő alatt a rizs szépen megszívja magát a tejjel.
Ha letelt a fél óra, leszűrjük a rizst, a tejet pedig félretesszük, mert később még szükségünk lesz rá.
Egy másik, szintén közepes lábosban feltesszük forrni a 3 liter vizet, majd hozzáadjuk a tejben megpuhított rizst.
A főzési idő ebben az esetben csak körülbelül saccolható meg, mivel sok tényező befolyásolja a folyamatot, köztük a rizs mérete, minősége, a főzőedény típusa stb.
A rizst kb. 15-20 percig mérsékelt lángon főzzük, de érdemes megkóstolni, mert akkor jó, ha már puha, de még nem kezd szétfőni sem, mivel a hajrában gombócokat kell majd formáznunk belőle, amik akkor jók, ha összeállnak, nem pedig elfolynak.
Nem kell, hogy a rizs elfője a főzővizet, szóval ne várjuk meg, amíg ez megtörténik. Ha megfőtt a rizs, ismét szűrjük le, majd tegyük félre pihenni.
A korábban félretett tejet öntsük egy harmadik lábosba, szintén közepesbe, és keverjük hozzá a tejport. Ezután mehet bele a cukor és az egész fahéjak is.
Most jön a java: a tejporos, cukros, fahéjas keveréket 3/4 órán át forraljuk, amíg sűrűsödni nem kezd.
Ha a tejes mix besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kész rizst és a mazsolaszemeket.
Újabb 40 percig főzzük és sűrítjük a desszertet. Ez egy picit macerásabb epizód, de a végeredmény abszolút megéri a fáradságot.
Alkalmanként megkeverjük, az utolsó 15 percben pedig már nem nagyon mozdulunk el a lábos mellől, a rizs ugyanis ebben a fázisban már könnyedén leéghet.
Ha megfőtt a rizses, fahéjas desszertalap, a tűzről levéve tovább kevergetjük, kb. 5 percig.
Ezután jöhet a gombócformázás.
Két tojást beleütünk egy tálba és felverjük azokat.
A rizsből ízlés szerint 8-12 gombócot formázunk, amiket a formázás után picit lelapítunk.
A gombócokat ezután beleforgatjuk a tojásba, majd a zsemlemorzsába, és forró olajban aranyszínűre sütjük őket.
Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük a gombócokat, majd egy kerek tányérra halmozzuk, és ízlés szerint meghintjük fahéjas porcukorral, vagy gyümölcsökkel kínáljuk.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu