Hűsítő, málnás tejberizstorta: ezt az édességet muszáj megkóstolni

5
Nyomtatás
malnas-tejberizstorta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nyáron különösen jólesik egy hűsítő, finom desszert, mint amilyen ez a tejberizstorta is, a savanykás málnaszósztól pedig még frissítőbb lesz.

Ha szereted a tejberizst, ezt a sütés nélküli tortát imádni fogod! Az egyszerre édes és savanykás málna, a pudingos állagú rizs és a ropogós keksz találkozásából egészen fenséges desszert születik.

Bár sütni nem kell, azért picit időigényesebb édességről van szó, hiszen a tejberizs elkészítése nem egy perces feladat: az igazán pudingos, krémes állagért és a harapósabb rizsért rövid szemű, lehetőleg Arborio rizzsel érdemes dolgozni, sokkal finomabb lesz az összhatás.

A málnaszószt viszont tényleg gyerekjáték összedobni: csak melegítsd össze a gyümölcsöt egy kevés keményítővel és cukorral, és kész is van.

Málnás tejberizstorta

malnas-tejberizstorta2

Hozzávalók 10 szelethez

Alap:

  • 200 g darált keksz
  • 100 g vaj

Tejberizs:

  • 1 liter tej vagy növényi ital
  • 100 g cukor
  • 250 g rövid szemű rizs (pl. Arborio)
  • 1 tk vaníliakivonat

Málnaszósz:

  • 500 g málna (friss vagy mirelit)
  • 2 ek cukor
  • 2 ek keményítő
  • 4 ek hideg víz
Recept idők

Elkészítés:

Béleljünk ki sütőpapírral egy 20-22 centis tortaformát. 

Az olvasztott vajat és a darált kekszet keverjük össze, majd nyomkodjuk az előkészített forma aljába. Tegyük a hűtőbe, míg készül a rizs.

A tejet és a cukrot melegítsük forrásig, majd adjuk hozzá a rizst. Alacsony lángon, időközönként megkeverve főzzük, míg a rizs puha nem lesz, magába nem szívja a folyadék nagy részét. Ha kész a tejberizsünk, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vaníliakivonatot. Várjuk meg, míg langyosra hűl. 

Közben készítsük el a málnaszószt: tegyük a málnát egy lábasba, egy villával/krumplinyomóval nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a cukrot, majd kezdjük el melegíteni. Mikor a málna összeesett, kiengedte a levét, keverjük össze a keményítőt a hideg vízzel, majd csorgassuk a málnához. 1-2 percig főzzük, míg besűrűsödik, majd hagyjuk hűlni pár percet.

A darált kekszes alapon oszlassuk el a tejberizs felét, majd kanalazzuk rá a málnaszósz felét. Erre mehet a maradék tejberizs, majd a maradék málnaszósszal zárjunk.

Az így kapott tortát tegyük minimum 4 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe, mielőtt szeletelnénk. 

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon