Illatos indiai tejberizs: a különleges finomság egyszerűen készül
Az indiai tejberizs illatos, varázslatos finomság, mely egyszerűen készül, így otthon is bármikor az asztalra kerülhet.
Ha szereted a tejberizst, ezt a sütés nélküli tortát imádni fogod! Az egyszerre édes és savanykás málna, a pudingos állagú rizs és a ropogós keksz találkozásából egészen fenséges desszert születik.
Bár sütni nem kell, azért picit időigényesebb édességről van szó, hiszen a tejberizs elkészítése nem egy perces feladat: az igazán pudingos, krémes állagért és a harapósabb rizsért rövid szemű, lehetőleg Arborio rizzsel érdemes dolgozni, sokkal finomabb lesz az összhatás.
A málnaszószt viszont tényleg gyerekjáték összedobni: csak melegítsd össze a gyümölcsöt egy kevés keményítővel és cukorral, és kész is van.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20-22 centis tortaformát.
Az olvasztott vajat és a darált kekszet keverjük össze, majd nyomkodjuk az előkészített forma aljába. Tegyük a hűtőbe, míg készül a rizs.
A tejet és a cukrot melegítsük forrásig, majd adjuk hozzá a rizst. Alacsony lángon, időközönként megkeverve főzzük, míg a rizs puha nem lesz, magába nem szívja a folyadék nagy részét. Ha kész a tejberizsünk, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vaníliakivonatot. Várjuk meg, míg langyosra hűl.
Közben készítsük el a málnaszószt: tegyük a málnát egy lábasba, egy villával/krumplinyomóval nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a cukrot, majd kezdjük el melegíteni. Mikor a málna összeesett, kiengedte a levét, keverjük össze a keményítőt a hideg vízzel, majd csorgassuk a málnához. 1-2 percig főzzük, míg besűrűsödik, majd hagyjuk hűlni pár percet.
A darált kekszes alapon oszlassuk el a tejberizs felét, majd kanalazzuk rá a málnaszósz felét. Erre mehet a maradék tejberizs, majd a maradék málnaszósszal zárjunk.
Az így kapott tortát tegyük minimum 4 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors