Zöldséggel töltött zsenge karalábé: benne van a tavasz legjava
Ez a töltött karalábé egy izgalmas, vitamindús tavaszi fogás, amelybe sok zöldség és zöldfűszer kerül.
A töltött és a rakott zöldségek sok családban nagy kedvencnek számítanak. Most egy igazán különleges receptet ajánlunk, melyben a karalábé a főszereplő. A leggyakrabban a töltött karalábé paradicsomos szósszal készül, most azonban tejszínnel és kaporral csábít.
A recept továbbgondolható: reszelt sajt is kerülhet a tetejére, így még finomabb a töltött zöldség. Ha pedig marad a töltelékből, akkor formázz belőle gombócokat, majd helyezd a töltött karalábék közé.
A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk finomra. Ezután kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a húst és pirítsuk fehéredésig. Közben gyakran kevergessük és adjuk hozzá a sót, borsot és a fokhagymát. Ezután keverjük hozzá a tejszín felét, és főzzük rottyanásig.
A karalábét tisztítsuk meg, a belsejét vágjuk ki karalébávájóval. A kiszedett belső részt tegyük félre, még azt is fel fogjuk használni.
Forraljunk vizet, majd forrás után helyezzük bele a karalábéfejeket, és főzzük 7-8 percig, ezután szűrjük le. Miután kihűlt a karalábé, tegyük magas falú, hőálló edénybe.
A karalábét töltsük meg a tejszínes darált hússal.
A tejszín másik felét öntsük keverőtálba, és adjuk hozzá a sót, borsot, szerecsendiót és a finomra aprított kaprot. Ezután öntsük a karalábéra a tejszínt, és a kivájt darabokat tegyük mellé a hőálló edénybe.
A töltött karalábét toljuk toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 25-35 percig. Akkor jó, ha a villát könnyedén bele tudjuk szúrni, szép aranybarnára sült.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu