Hasselback édesburgonya, fűszeres vajjal sütve: egyszerűen készül a finom köret
A beirdalt burgonya a vajas kencének köszönhetően mennyei, egyszerre édes és sós.
A Hasselback-burgonya egyszerű, mégis különleges étel, mely köretként és önálló fogásként is kínálható attól függően, hogy készül. A krumplin kialakított kis zsebekbe bátran tölthetsz mindenféle finomságot, akár kolbászt, szalonnát és sajtot, így kifejezetten laktató, nem is kell mellé mást kínálni. Ha simán köretnek szánod, akkor bőven elég fűszeres vajjal megkenni, vagy tejszínes szósszal nyakon öntve készre sütni.
A krémesre sült burgonya igazi ízbomba, a fokhagymás, rozmaringos, tejszínes szósz remekül feldobja, és még gouda sajt is kerül rá. Az így készült krumpli remekül illik sült húsok és frissensültek mellé, tökéletes választás a hétvégi családi ebédre.
Egy éles késsel szorosan vágjuk be a burgonyákat, majd fektessük őket tepsire.
A vajat hevítsük fel, majd dobjuk rá a finomra aprított vöröshagymát és dinszteljük üvegesre. Ezután dobjuk rá a reszelt fokhagymát és a lisztet is, keverjük el, majd a tejszínt is keverjük hozzá. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt rozmaringgal, és a reszelt sajtot is adjuk a szószhoz, forraljuk egybe.
A szószt öntsük a krumplira, majd toljuk sütőbe 35-40 percre. Ezután szórjuk meg reszelt sajttal, és toljuk vissza a sütőbe 5-10 percre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors