Szereted a szaftos pulled porkot? Készítsd el gombából!

tepett-gomba
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ugyanolyan finom lesz, mint a húsos verzió, fűszerekkel és BBQ-szósszal egybeforgatva ízekben gazdag és izgalmas lesz a gomba.

Itt a január, és vele együtt a veganuár! Ha kipróbálnád a kihívást, vagy csak szimplán tartanál pár húsmentes napot, ezzel a recepttel kezdd! A fűszeres gomba elképesztően finom lesz, és tökéletesen helyettesíti a húst, nem fogod hiányolni.

Hogy olyan legyen, mint a pulled pork, vagyis a tépett hús, laskagombával dolgozz, azt villa segítségével könnyedén szálaira szedheted, és utána már csak fűszerezned és sütnöd kell. Első körben érdemes a sütőbe tolni, majd utána még serpenyőben is megpirítani, BBQ-szósszal egybeforgatni: ebből, ha teheted, házit használj, úgy még finomabb lesz a végeredmény.

Tépett gomba

tepett-gomba2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 g laskagomba (vagy ördögszekérgomba)
  • 2 ek olaj
  • 1 tk füstölt paprika
  • ízlés szerint
  • 0.25 tk chilipehely
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl BBQ-szósz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A laskagombákat tisztítsuk meg a földtől, majd itassuk fel róluk a nedvességet. Két villa segítségével szedjük szálaira a gomba szárát, a kalapját vágjuk vékony csíkokra.

Tegyük egy tálba, locsoljuk meg az olaj felével, szórjuk rá a fűszereket és a reszelt fokhagymát, majd forgassuk egybe. 

Oszlassuk el egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd toljuk a sütőbe 20 percre, míg picit megpirulnak a szélei. 

A maradék olajat öntsük egy serpenyőbe, forrósítsuk fel. Dobjuk rá a gombát, majd öntsük rá a BBQ-szószt. 3-5 percig pirítsuk így is a gombát, míg a szósz mindenhol bevonja és még picit pirul. 

Rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük