Illatos, őszi almás-fahéjas kuglóf: keverem-kavarom a tésztája
Az almás sütemények fénykorukat élik, így érdemes minél több változatban elkészíteni őket. Ez a mostani egy egyszerű, kavart tészta, amit a kuglófforma tesz különlegessé.
Először próbáltam ki az almasütést ebben a formában, és biztos, hogy lesz még folytatása. A hűvösebb hónapokban jólesnek a tartalmasabb desszertek, de ha hozzám hasonlóan a gyümölcsökhöz és a rostokhoz is ragaszkodsz, akkor ez egy szuper kombináció. Az előkészítés legfeljebb 15 percet vesz igénybe, a munka nagyobb részét a sütő végzi. Mindössze annyi vele a dolgod, hogy az almákat megmosd, kicsumázd, rájuk kanalazd az édes-fűszeres zabos tölteléket, és betedd a sütőbe.
Nálunk nem fogyott el azonnal a teljes adag, a maradék viszont kihűlve is pont annyira jó volt, mint amikor kivettem a sütőből. Így nemcsak desszertként volt isteni, de könnyed vacsorának is beillett. Ha pedig tetéznéd az élvezeteket, akkor vaníliafagyit is kanalazz rá!
A töltelékhez egy közepes tálban keverjük össze a zabpelyhet, a mandulalisztet, a cukrot, a mandulát (vagy diót), a fűszerkeveréket és a sót. A kókuszolajat mérjük egy hőálló edénybe, mikróban melegítsük folyékony állagúra, és alaposan keverjük el a száraz hozzávalókkal. Tegyük félre.
Az almákat mossuk meg, vágjuk félbe, egy kiskanállal kaparjuk ki a magházukat, és kanalazzuk rájuk a zabos tölteléket. Ne csak annyit pakoljunk rájuk, amennyi a magházak helyét kitölti, hanem gazdagon púpozzuk meg őket.
Sorakoztassuk az almákat egy tepsibe vagy jénaiba: az edény ne legyen túl nagy, fontos, hogy az oldalak kitámasszák az almákat. Takarjuk be a tepsit alufóliával, és tegyük 15 percre 185 fokra előmelegített sütőbe. Ha letelt az idő, vegyük le a fóliát, és süssük további 15 percig anélkül is. Akkor van készen, ha az almák közepesen megpuhultak, és a zab aranybarna színű.
Tegyük tálakba, juharsziruppal, mézzel vagy vaníliafagyival fogyasszuk. A maradékot hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu