Aranybarnára pirult házi gnocchi friss zöldségekkel: a fokhagyma a lelke
Ez a gnocchi kívül aranybarnára pirul, belül pedig álompuha: fokhagymás olajban sül össze a zöldségekkel.
A gnocchi az egyik legjobb dolog, ami a liszt és a krumpli keverékéből készülhet. Rohanós napokon válaszd belőle a kész terméket, de ha teheted, akkor készítsd el házilag, mert ég és föld a különbség a kettő között. Az tény, hogy időigényes, és jó adag türelem is szükséges hozzá, de jól bírja a fagyasztást, így ha nagyobb mennyiségben készíted, akkor egy részét a fagyasztóba teheted, és később is felhasználhatod.
A paradicsomos szósz a gnocchival ellentétben gyorsan és egyszerűen készül, és a fűszerezésnek köszönhetően minden falat olyan finom lesz belőle, mintha egy autentikus olasz étteremben fogyasztanád.
Készítsük el a gnocchit az ebben a receptben leírtak szerint, és a felét főzzük ki enyhén sós vízben. Alternatív megoldásként főzzünk ki ugyanekkora mennyiséget boltban vásárolt gnocchiból a csomagoláson szereplő utasítások szerint. Szűrjük le, locsoljunk rá kevés olívaolajat, hogy ne ragadjanak össze, és tegyük félre.
Az olívaolajon 2-3 perc alatt dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig.
Adjuk hozzá a paradicsompürét és a konzerves paradicsomot, ízesítsük a sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, és igény szerint édesítsük kevés cukorral.
Közepes hőfokon hagyjuk rotyogni 1-2 percig, majd keverjük hozzá a megfőtt gnocchit, és együtt is főzzük 2-3 percig. Szükség szerint kanalazzunk bele egy keveset a főzővízből is.
Öntsük át az egészet egy hőálló edénybe, tetszés szerint szórjuk meg vegán sajttal, és 20 percre tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu