
Elképesztően finom tiramisugolyó: villámgyorsan kész a kávés kedvenc
A tiramisu a világ egyik legnépszerűbb desszertje, melyet gyerekjáték elkészíteni, főleg akkor, ha ezt a változatot próbálod ki.
A kávés, krémes desszert az olasz konyha büszkesége. A finomságot egyszerű elkészíteni, a sütésben nem jártasak is könnyedén összeállíthatják. A desszert többféle recept szerint kipróbálható, mi most áfonyával ajánljuk!
Az áfonya kétféle módon kerülhet a sütibe. A legegyszerűbb, ha a megmosott szemeket a mascarponés krémre szórod, de ha picit különlegesebben kínálnád, akkor főzz belőle szószt, amit simára turmixolhatsz, vagy darabosan is hagyhatsz. Ha még izgalmasabbá varázsolnád, a kávéba rumot vagy amarettót is keverhetsz: utóbbi egy édes, olasz likőr, amely mandulából készül.
Az áfonyát mossuk meg, majd tegyük félre vagy készítsünk belőle szószt. Ha szószt készítenénk, akkor a megmosott áfonyákat tegyük lábasba és adjuk hozzá a cukrot, étkezési keményítőt és a citromlét. Ezután állandóan kevergetve főzzünk belőle szószt, majd az egészet turmixoljuk le, esetleg hagyjuk darabosan. Az elkészült szószt tegyük félre és várjuk meg, míg kihűl.
A mascarponét keverjük össze a habtejszínnel, cukorral és a vaníliás cukorral.
A tejet melegítsük fel, majd keverjük el benne a kávét.
Vegyünk elő egy jénait vagy mást, amiben a tiramisut összeállítjuk. Először tegyünk le egy sor kávéba mártott babapiskótát, majd erre tegyünk a mascarponés krémből. A fehér krém tetejére jöhetnek vagy az áfonyaszemek, vagy a gyümölcsből készült szósz. Ezután újabb kávéba mártott babapiskóta következik, majd a maradék mascarponés krémmel zárjuk.
A tiramisu tetejét szórjuk meg kakaóval, ha szeretnénk, áfonyaszemekkel díszítsük fel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu