Tőkehalburger házilag: a fűszeres halpogácsa és a szósz a lelke

18
Nyomtatás
halburger2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szósztól lesz igazán finom a hamburger, ugyanis a krémes mártásba kapribogyó, uborka és mustár is kerül.

Bár a hamburgernek nem igazán van szezonja, mégis talán a nyárhoz kötődik a leginkább. Legyen szó strandról vagy kerti partiról, szívesebben esszük és készítjük ilyenkor. 

Az alábbi változat különlegesebb, ugyanis halpogácsa kerül a buciba, ráadásul egy krémes, pikáns szósz is kiegészíti. Ne rémisszen meg az alapanyagok hosszú listája, nagyon gyorsan és egyszerűen összedobhatod ezt a hamburgert.

Ha több időd és türelmed van, és a sütő bekapcsolásától sem riadsz vissza, a bucit is készítsd el házilag, úgy lesz teljes az összhatás!

Tőkehalburger

halburger

Hozzávalók 4 adaghoz

Halpogácsa:

  • 400 g tőkehalfilé
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 1 tk. fokhagymapor
  • 2 db tojás
  • 120 g zsemlemorzsa
  • 30 g liszt
  • kevés olaj

Szósz:

  • 120 g majonéz
  • 2 ek. natúr joghurt
  • 2 ek. aprított snidling
  • 1 ek. kapribogyó
  • 2 db kapros csemegeuborka
  • 1 tk. dijoni mustár
  • ízlés szerint só, bors

Összeállítás:

  • 4 db hamburgerbuci
  • 4 szelet cheddar sajt
  • 4 levél saláta
  • 4 szelet paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

Állítsuk össze a szószt: a kapribogyót és a csemegeuborkát vágjuk egészen pici kockákra, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Tegyük a hűtőbe tálalásig. 

A halfilét (ha mirelit, olvasszuk ki, itassuk fel róla a nedvességet) dobjuk aprítógépbe, és aprítsuk össze, hogy a darált húshoz hasonló állagú legyen. Adjunk a halhoz 1 tojást, 3 ek. zsemlemorzsát és a fűszereket, majd dolgozzuk egybe a masszát. Ha nagyon ragacsos, lágy, mehet még bele zsemlemorzsa.

A lisztet szórjuk egy tiszta munkafelületre, borítsuk rá a halas masszát, és a liszt segítségével formázzunk belőle 4 pogácsát. A pogácsák tetejét is lisztezzük be.

Egy tálban verjük fel a maradék 1 tojást, egy másikba pedig szórjuk bele a maradék zsemlemorzsát.

Egy serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, elég, ha az alját ellepi. 

A halpogácsákat óvatosan forgassuk meg a tojásban, majd a zsemlemorzsában, utóbbit jól nyomkodjuk rá. Tegyük őket a forró olajba, majd oldalanként 4-4 percig süssük, míg aranybarnák nem lesznek, és át nem sül a belsejük. Szedjük őket papírtörlővel bélelt tányérra.

Vágjuk félbe a hamburgerbucikat, majd az aljukon oszlassunk el 1-2 ek. szószt. Tegyünk rá egy halpogácsát, sajtot, paradicsomot, majd salátát. A tetejét is kenjük meg 1-2 ek. szósszal, majd fedjük be vele a szendvicset.

Rögtön kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon