Sajttal töltött karajszelet hagymaágyon: így lesz szaftos és omlós a hús

toltott karaj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A töltött húsokkal ritkán bíbelődünk, pedig nincs is annál jobb, mint amikor egy új ételkreáció kerül a tányérra. Hogy meghozzuk hozzá a kedvet, mutatunk egy cheddar sajttal töltött receptet.

A karaj szerencsére nem olyan drága hús, mint a marha, viszont remekül variálható a különböző ételekkel és fűszerekkel. A megfelelő fűszerezés és sütési-főzési technika mellett ráadásul biztosan nem szárad ki, éppen ezért szeretik sokan például a lecsós szeletet is ezzel készíteni.

A sajttal töltött csirkés ételek ma már elég átlagosnak számítanak, ezért is töltünk meg most vele inkább néhány karajszeletet, amihez egy egyszerűen, vele süthető köretet is elkészítünk.

Tipp a hús klopfolásához

Ha nincs otthon húsklopfoló, akkor sem kell kétségbeesni, ugyanis akár egy nyújtófát is használhatsz helyette. És ha még keresed a tökéletes megoldást arra, hogyan ne fröcsögjön majd klopfolásnál a hús leve, próbáld ki, hogy szilikonos sütőpapír közé teszed a szeleteket.

Töltött karajszelet

Toltott karaj

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 vékony szelet karaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 300 g szeletelt bacon
  • 100 g cheddar
  • 0.5 kg krumpli
  • 0.5 kg lila hagyma
  • 20 g vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A karajszeleteket klopfoljuk egészen vékonyra. 

Ha minden szelet szép vékony lett, egyenként besózzuk és beborsozzuk mindegyik oldalukat. Aki nem szereti a sertés illatát, annak érdemes pár gerezd fokhagymát összenyomnia és azzal is bekennie a húsokat.

Amikor ezzel elkészültünk, szeleteljük fel a cheddart kb. 1x3 cm-es hasábokra. Ebből annyit fektessünk egymás mellé és egymásra a hús közepén, hogy azt még kényelmesen fel tudjuk tekerni.

Feltekerésnél, ha a cheddar sajt picit kilóg a húsból, az nem baj, mert a bacon majd segítségünkre lesz a csomagolásban.

Húsonként 2 szelet baconnel számolunk, hogy minden oldalról alaposan be tudjuk vele csomagolni a hústekercseket.

Amikor ezzel is elkészültünk, félretesszük a húsokat, hogy összeállítsuk hozzá a köretet.

A köret, mondhatni, pofonegyszerű: a krumplikat hosszában elnegyedeljük, a hagymákat pedig cikkelyekre vágjuk.

Előveszünk egy magas falú jénait – tepsit is használhatunk, a jénai csak a látvány miatt szebb –, és egy kis darab vajjal kikenjük. Beleöntjük a krumplit és a lila hagymát. Az egészet megsózzuk, dobunk mellé 3-4 kis darab vajat, majd kézzel alaposan összeforgatjuk az egészet.

Ezután erre a krumplis, hagymás keverékre ráfektetjük a szalonnába göngyölt húsokat. Az sem baj, ha a köret elemei ellepik a húst.

Ezután meglocsoljuk az egészet a 3 evőkanál olívaolajjal, majd ízlés szerint néhány gerezd héjas fokhagymát dugdosunk a húsok közé. Ettől sokkal intenzívebb lesz az egész étel illata.

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük