Elronthatatlan karamellszósz, ami mindent feldob: tejszíntől krémes
A házi karamellszósz tökéletes kiegészítő bármilyen sütihez vagy italhoz, és nem nehéz az elkészítése.
Ha idén karácsonykor saját készítésű ajándékkal lepnéd meg a családot, a házi vajkaramellánál nem találsz jobbat! Viszonylag kevés munkával készül és isteni finom, színes papírba csomagolva, csillogó szalaggal átkötve mutatós kiegészítője lehet bármilyen csomagnak.
A karamellához csak három hozzávalóra lesz szükséged: cukorra, vajra és tejszínre. Előbbiből kristályt, utóbbiból pedig magas zsírtartalmút válassz. Mi sózott vajjal dolgoztunk, de ha nem kapsz ilyet, a natúr is tökéletesen megfelel a célra, viszont akkor keverj a karamellába 1 kiskanál sót is, az fogja kiemelni az édes ízeket.
A kész karamellát nagy szemű sóval dekoráld, úgy még mutatósabb lesz.
Vajazzunk ki egy kb. 22x12 centis sütőformát, majd béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy az oldalaira is jusson belőle. A vaj segít abban, hogy hozzáragadjon. Fújjuk le a papírt is olajspray-vel.
A vajat és a tejszínt melegítsük össze. Ha elolvadt a vaj, húzzuk le a tűzről.
A cukrot öntsük egy kis lábasba, öntsünk rá 60 ml vizet, alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Keverjük addig, míg a cukor elolvad. Ha elolvadt és elkezd bugyogni, már ne keverjük, ne bántsuk, maximum az edényt rázogassuk. Várjuk meg, míg aranybarna színe és sűrű, de folyós állaga nem lesz, ekkor húzzuk le a tűzről.
Öntsük hozzá folyamatos kevergetés mellett a vajas-tejszínes keveréket, a felszíne buborékos, habos lesz, de ez nem baj, csak jól keverjük el. Tegyük vissza a tűzre, főzzük addig, míg a keverék 120 °C-os lesz. Ha nincs konyhai hőmérőnk, csöppentsünk egy kevés karamellt egy hideg tányérra, ha nagyjából megszilárdul rajta, de azért még formázható állagú, készen van.
Ekkor öntsük a keveréket az előkészített formába. Várjunk, míg hűl, majd tegyük a hűtőbe legalább 3 órára.
Ha megszilárdult, vágjuk 16 egyforma darabra, majd nagy szemű sóval szórjuk meg.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu