Vaníliás tart erdei gyümölcsökkel: mentes változatot mutatunk

7
Nyomtatás
Vanilias-tart-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a nem hétköznapi vaníliás tart tejtermékek nélkül, selyemtofuból készül: a végeredmény egy mesésen ropogós, ugyanakkor selymes desszert.

Ez a vaníliás tart az egyik legegyszerűbb desszert, amelyet kezdőként is elkészíthetsz. Az alapja egy mandulalisztes-búzalisztes keverék, így sütés után sokkal roppanósabb lesz, mint a simán búzalisztből készülő változatok. Emellett nyújtani sem kell, hiszen a morzsasütik alapjához hasonlóan kézzel is bele tudod nyomkodni a sütőformába.

És itt még nincs vége! A krém egy igazi meglepetés, hiszen amellett, hogy tejtermékek és tojás nélkül készül, még sütést sem igényel. Ez a felhasznált selyemtofunak köszönhető, amely egymagában képes pótolni a tojást és a tejszármazékokat, mindezt pedig felhasznált sűrítőanyag nélkül teszi.

Ne aggódj, a desszertnek nincsen tofuíze, hiszen a selyemtofunak sokkal enyhébb aromája van, mint a keményebb fajtának, így zavaró tényezők nélkül évezheted a frissítő és könnyed desszertedet.

Vaníliás tart

Vanilias-tart

Hozzávalók x cm-es formához 22 cm átmérőjű formához

Az alaphoz:

  • 150 g mandulaliszt
  • 50 g finomliszt
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 0.5 tk.
  • 2 ek. cukor
  • 50 g hideg vajalternatíva
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 3 ek. víz

A vaníliás krémhez:

  • 350 g selyemtofu (kemény)
  • 1 közepes biocitrom reszelt héja
  • 2 ek. citromlé
  • 75 ml juharszirup
  • 50 ml olvasztott kókuszolaj
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 0.5 tk.

A díszítéshez:

  • 1 bögre vegyes erdei gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

Az alaphoz egy közepes tálban keverjük össze a mandulalisztet, a búzalisztet, a kukoricakeményítőt, a sót és a cukrot, majd morzsoljuk szét benne a hideg vajalternatívát.

Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a vizet, majd gyúrjuk össze. Csomagoljuk fóliába, és 1 órát pihentessük hűtőben. Mivel ez egy morzsálódós tészta, és a nyújtása nem lenne egyszerű feladat, ezért egyszerűen kézzel nyomkodjuk a piteformába úgy, hogy annak az alját és az oldalát is egyforma vastagságban befedje.

Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranyszínűre. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

A vaníliás krémhez tegyünk minden hozzávalót turmixgépbe, és dolgozzuk teljesen krémesre (ne ijedjünk meg attól, ha a krém folyékony, dermedés után besűrűsödik). Kanalazzuk a kihűlt tésztára, simítsuk el a felszínét, és legalább 2 órára tegyük hűtőbe dermedni.

Szeletelés előtt tetszés szerint díszítsük bogyós vagy más gyümölccsel.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon