Szaftos, fűszeres zöldborsós rizottó: készítsd úgy, ahogy az olaszok
A zöldborsós rizottó lágy, krémes lesz, ha főzés közben gondoskodsz a folyadék pótlásáról.
A téli időszakban jólesnek a krémes, tartalmas egytálételek, amelyeket egyszerű elkészíteni, és tele vannak ízekkel. Ez a gombás rizottó éppen ilyen, ráadásul nem tartalmaz semmiféle tejterméket, így növényi étrendbe is beillesztheted.
A hagyományos változatoktól eltérően ugyanis vaj és sajt sincs benne, ezek helyett növényi olajokból készülő vajalternatíva és a sajtra emlékeztető ízű – és nem mellesleg nagyon tápláló – sörélesztőpehely kerül a rizottóba.
Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát 4-5 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gombát, és további 2-3 perc alatt őket is pirítsuk le. Vegyük alacsonyabbra a hőfokot, az edényt fedjük le, és néhány percig pároljuk, hogy a gomba kevés levet engedjen.
Adjuk hozzá a rizst és a fehérbort, várjuk ki, amíg az alkohol elpárolog, majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a kakukkfűvel, és bögrénként öntsük hozzá az alaplevet. Akkor jöhet a következő adag, ha az előzőt teljesen magába szívta a rizs.
Az utolsó adaggal keverjük a rizottóhoz a sörélesztőpelyhet és a növényi vajalternatívát. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu