A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel

3
Nyomtatás
Gombas-rizotto-veganuar-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt a mennyeien krémes gombás rizottót akkor is bátran elkészítheted, ha nem eszel tejtermékeket: tisztán növényi alapanyagok alkotják!

A téli időszakban jólesnek a krémes, tartalmas egytálételek, amelyeket egyszerű elkészíteni, és tele vannak ízekkel. Ez a gombás rizottó éppen ilyen, ráadásul nem tartalmaz semmiféle tejterméket, így növényi étrendbe is beillesztheted.

A hagyományos változatoktól eltérően ugyanis vaj és sajt sincs benne, ezek helyett növényi olajokból készülő vajalternatíva és a sajtra emlékeztető ízű – és nem mellesleg nagyon tápláló – sörélesztőpehely kerül a rizottóba.

Vegán gombás rizottó

Gombas-rizotto-veganuar

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 500 g vegyes gomba megtisztítva, feldarabolva
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 3 ág friss vagy 1 tk. szárított kakukkfű
  • 1.5 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 300 g arborio rizs
  • 1500 ml zöldségalaplé
  • 3 ek. sörélesztőpehely
  • 2 ek. növényi vajalternatíva
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát 4-5 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gombát, és további 2-3 perc alatt őket is pirítsuk le. Vegyük alacsonyabbra a hőfokot, az edényt fedjük le, és néhány percig pároljuk, hogy a gomba kevés levet engedjen.

Adjuk hozzá a rizst és a fehérbort, várjuk ki, amíg az alkohol elpárolog, majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a kakukkfűvel, és bögrénként öntsük hozzá az alaplevet. Akkor jöhet a következő adag, ha az előzőt teljesen magába szívta a rizs.

Az utolsó adaggal keverjük a rizottóhoz a sörélesztőpelyhet és a növényi vajalternatívát. Még melegen fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon