Mézes-fokhagymás tofu nem csak vegáknak: jól megpirítva a legfinomabb
Mivel a tofunak teljesen semleges az íze, szuperül lehet fűszerezni, magába szívja az aromákat, úgyhogy bátran ízesítsd.
Ez a halrudacska kívül ropogós, belül lágy, egészséges és tele van fehérjével. Az elkészítése sem bonyolult, ha tudod, hogyan ízesítsd ahhoz, hogy valóban halízű legyen. Ehhez a legfontosabb hozzávaló a nori alga, egy tengeri fűféle, amely a sushinak is az egyik nélkülözhetetlen összetevője – és erősen halízű.
Vele készül a marinád, amelybe a tofucsíkok kerülnek, és ahhoz, hogy jól átvegyék az ízeket, érdemes őket minél több ideig pácolni. Ezt a lépést akkor se hagyd ki, ha időszűkében vagy: inkább készítsd elő már előző este, különben ízetlenek lesznek a halrudacskáid.
A marinádhoz keverjük össze valamennyi hozzávalót, és tegyük félre.
A tofut csepegtessük le, egy papírtörlővel töröljük szárazra, és vágjuk kb. ujjnyi vastag hasábokra. Forgassuk bele az elkészült pácba, majd fóliázzuk le, és legalább 2 órára (de a legjobb, ha egész éjszakára) tegyük hűtőbe.
A panírhoz keverjük össze a kukoricakeményítőt, a sörélesztőt, a sót és a borsot. Öntsük egy külön tálba a szójaitalt, egy másik tálba pedig a kenyérmorzsát. A tofuhasábokat sorban forgassuk először a fűszeres kukoricakeményítőbe, utána a szójaitalba, végül pedig a morzsába.
Hevítsünk fel egy serpenyőt az olajjal, majd közepes hőfokon, minden oldalán süssük benne aranyszínűre a hasábokat.
Friss citromlével meglocsolva fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu