
Kiadós és nagyon finom vörösboros sertéspörkölt: sok hagymától lesz sűrű a szaftja
A pörkölt igazi magyaros étel, mely akkor tökéletes, ha a szaftja jó sűrű, tunkolni való.
Pörköltfélékben bővelkedik a hazai gasztronómia, ilyen a bakonyi sertésszelet, csirkepaprikás, tejfölös csirkepörkölt, marhapörkölt és még bőven lehetne sorolni. Tájegységenként és háztartásonként is eltérően készül a pörkölt, az azonban biztos, hogy sok hagyma kell alá, mert ez az étel lelke, ettől lesz sűrű a szaftja.
A tunkolós fogás mellé nokedli dukál, de tarhonya vagy más tészta is kerülhet mellé, sőt, ha időd engedi, krumpligombóccal kínálva próbáld ki. A savanyúságról se feledkezz meg, így tálalva teljes az ízélmény.
A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre.
Ezután keverjük hozzá a tetszőlegesen felvágott paprikát és paradicsomot, és 3-4 percig dinszteljük, majd keverjük hozzá a fűszerpaprikát. Ezután adjuk hozzá a tetszés szerint felvágott húst, és pirítsuk 10-15 percig.
A pörköltet fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, és öntsük fel vízzel, borral.
A pörköltet főzzük addig, míg a hús megpuhul, a szaftja sűrű lesz (körülbelül 40-45 perc). Ha szükséges, a főzés során elpárolgott folyadékot pótoljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu