Fűszeres, répás lencsefasírt: egyszerű, finom és hús nélkül is laktató
Az év első napján a lencse kihagyhatatlan az étkezésekből. A különleges fasírt az egyik legjobb választás, hogy újíts, és mégis tartsd magadat a hagyományokhoz.
Ez az indiai leves mesésen sűrű, a vörös lencsétől és az édesburgonyától pedig annyira krémes, hogy el sem hiszed majd, hogy nincsen benne más sűrítőanyag. A vörös lencse az elterjedtebb zöld és barna változatokkal ellentétben sokkal gyorsabban megfő, és az állaga is pürésebb lesz, így kiváló alapanyaga a hasonló leveseknek, esetleg főzelékeknek. Ha nem mozogsz túl magabiztosan a lencsefajták és felhasználásuk világában, akkor ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz a témáról.
A recept olyan melengető fűszereket használ, mint a garam massala, a gyömbér vagy az immunerősítő szupersztár kurkuma. A megadott alapanyag-mennyiségek egy igazán sűrű, raguszerű levest eredményeznek, de ha hígabban kedveled, akkor használj hozzá több vizet vagy alaplevet.
Hevítsünk fel egy edényt a kókuszolajjal, majd 3-4 percig dinszteljük benne a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a serrano paprikát (ha használunk). Adjuk hozzá a garam massala fűszerkeveréket, a köményt és a kurkumát, és pirítsuk őket is fél percig.
Adjuk hozzá az alaposan leöblített lencsét, az édesburgonyát, a sót és a borsot, majd öntsük fel az alaplével. Fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 25-30 percig, vagy amíg az édesburgonya teljesen megpuhul.
Kóstoljuk meg a levest, és ha szükségesnek érezzük, adjunk hozzá 1-2 teáskanálnyi cukrot. Friss korianderrel, pirítóssal, más kenyérfélével kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu