Zöldségekkel sült feta sajt a sütőből: mártogatósnak is tökéletes
Ezzel a zseniális előétellel el fogod kápráztatni a vendégeidet, mutatós, isteni, ráadásul semmi munkával készül.
A zöldségekkel sült feta amilyen egyszerű étel, annyira finom, először Görögországban kóstoltuk, de rögtön elrabolta a szívünket. Mivel a feta viszonylag száraz sajt, érdemes olyan lédúsabb zöldségekkel sütni, mint a paradicsom, illetve az olívaolaj sem hiányozhat róla.
A sóval vigyázz, valószínűleg egyáltalán nem lesz szükség az ízesítőre, hiszen maga a feta is sós. Más fűszereket viszont bátran használhatsz, mi egy kevés chilivel és oregánóval dobtuk fel az alapot.
A kész feta sajtot kenyérrel vagy friss házi pitával tálald, de húsok mellé is kínálhatod, tökéletesen működnek együtt.
Zöldségekkel sült feta sajt
Hozzávalók 2 adaghoz
- 20 dkg feta sajt
- 0.5 db kaliforniai paprika
- 1 nagyobb db paradicsom
- 0.5 fej lila hagyma
- 2 tk oregánó
- ízlés szerint chilipehely
- olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A zöldségeket készítsük elő: a lila hagymát pucoljuk meg, felezzük el, vágjuk vékony szeletekre. A paradicsomot mossuk meg, vágjuk karikákra, a paprikát kisebb kockákra.
Készítsünk elő egy nagyobb vagy több kisebb ramekint (esetleg agyagtálat). Rendezzük el bennük a lilahagyma- és paradicsomkarikákat. Szórjunk rájuk egy teáskanál oregánót, majd ízlés szerint chilit, majd csurgassunk rájuk egy kevés olívaolajat. A tetejére morzsoljuk rá a fetát, majd szórjuk rá a paprikakockákat. Erre szintén szórjunk 1 tk. oregánót, majd locsoljuk meg bőven olívaolajjal.
Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a sajt teteje picit megpirul. Friss kenyérrel vagy pitával tálaljuk.
-
2024-04-27 08:36:02
-
2024-04-22 09:32:01
-
2024-03-05 07:52:02
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!