Chilis-fokhagymás rák spanyol módra: kenyérrel tunkolva is tökéletes
Valójában nem is a rák az étel főszereplője, hanem a fűszeres olaj, amely simán, kenyérrel kínálva is tökéletes.
A zöldségekkel sült feta amilyen egyszerű étel, annyira finom, először Görögországban kóstoltuk, de rögtön elrabolta a szívünket. Mivel a feta viszonylag száraz sajt, érdemes olyan lédúsabb zöldségekkel sütni, mint a paradicsom, illetve az olívaolaj sem hiányozhat róla.
A sóval vigyázz, valószínűleg egyáltalán nem lesz szükség az ízesítőre, hiszen maga a feta is sós. Más fűszereket viszont bátran használhatsz, mi egy kevés chilivel és oregánóval dobtuk fel az alapot.
A kész feta sajtot kenyérrel vagy friss házi pitával tálald, de húsok mellé is kínálhatod, tökéletesen működnek együtt.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A zöldségeket készítsük elő: a lila hagymát pucoljuk meg, felezzük el, vágjuk vékony szeletekre. A paradicsomot mossuk meg, vágjuk karikákra, a paprikát kisebb kockákra.
Készítsünk elő egy nagyobb vagy több kisebb ramekint (esetleg agyagtálat). Rendezzük el bennük a lilahagyma- és paradicsomkarikákat. Szórjunk rájuk egy teáskanál oregánót, majd ízlés szerint chilit, majd csurgassunk rájuk egy kevés olívaolajat. A tetejére morzsoljuk rá a fetát, majd szórjuk rá a paprikakockákat. Erre szintén szórjunk 1 tk. oregánót, majd locsoljuk meg bőven olívaolajjal.
Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a sajt teteje picit megpirul. Friss kenyérrel vagy pitával tálaljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors