Tartalmas, zöldséges lencsesaláta: különleges lencsével készül

5
Nyomtatás
Zoldseges-lencsesalata-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a saláta nem hétköznapi lencséből készül: a fekete, amelyet beluga lencsének is hívnak, igazán különlegessé teszi az ételt.

A lencse az egyik kedvenc alapanyagom, mert finom, tartalmas és gyorsan elkészül. Ráadásul sokféle típusa létezik, és mindegyiknek van valami különlegessége, ami miatt érdemes váltogatni őket. Bár a fekete fajtával már régóta szemezek, csak most sikerült magamat elhatároznom, hogy ki is próbáljam.

Az egészen fekete, kaviárra emlékeztető színe és formája miatt beluga lencsének is hívják, és a többi változathoz képes nem lapos, hanem kissé gömbölydedek a szemei. Ízben is karakteresebb, amely leginkább salátákban érvényesül. Ebből mutatok most egy tartalmas zöldséges változatot, amely köretnek és akár egytálételnek is beillik.

Zöldséges lencsesaláta

Zoldseges-lencsesalata

Hozzávalók 4 személyre

A salátához:

  • 200 g fekete lencse
  • 2 db babérlevél
  • 1 fej lila hagyma vékonyan felszeletelve
  • 0.5 db kígyóuborka feldarabolva
  • 1 db piros kaliforniai paprika feldarabolva
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 1 db alma felkockázva
  • 200 g koktélparadicsom felekbe vágva
  • 2 marék rukkola
  • 150 g vegán feta

Az öntethez:

  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek juharszirup
  • 1 tk mustár
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét a babérlevéllel főzzük puhára enyhén sós vízben, majd szűrjük le, öblítsük le hideg víz alatt, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Közben készítsük a saláta hozzávalóit egy nagyobb tálba, az öntet hozzávalóit pedig alaposan keverjük össze egy kisebb edényben.

Állítsuk össze a salátát: adjuk a lencsét a zöldséges keverékhez, majd locsoljuk rá az öntet, és óvatosan keverjük össze. Azonnal fogyaszthatjuk, de akkor a legjobb, ha néhány órát pihen a hűtőben.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon