Pirított thai tészta roppanós zöldségekkel: a mogyoróvaj teszi krémessé
Nem nehéz ázsiai ízeket és illatokat varázsolnod a konyhádba: mindössze néhány egyszerű hozzávalóra és fűszerre lesz szükséged, és máris készülhet az ínycsiklandó étek.
A tölteléket friss zöldségek, fűszernövények, frissítő szósz és egy különleges tészta alkotja, mindez pedig a kevésbé ismert, de figyelmet érdemlő rizslapba kerül. Ez első ránézésre talán szokatlannak tűnik, és nehéz elképzelni, hogy egy ilyen vékony, átlátszó tésztába bármit bele lehet csomagolni, de ne aggódj, nagyon is strapabíró alapanyagról van szó.
A tölteléket kedved szerint variálhatod, a receptben szereplők mellett szinte bármit belepakolhatsz a lapba, amit jónak látsz. Ebben a változatban egy pikáns szószban pirult shiitakekeverék, friss paprika, avokádó, zöld koriander, szuper tápanyagdús mikrozöldek és mogyorószószba beleforgatott rizstészta kap helyet.
Hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és pirítsuk benne 5 percig a zöldhagymát és a felszeletelt gombát. Vegyük le a tűzről, locsoljuk rá a szójaszószt, a juharszirupot és a lime-levet, és tegyük félre.
A tésztát főzzük meg a csomagoláson leírtak szerint, és közben keverjük össze a mogyorószósz hozzávalóit. Kanalazzuk a megfőtt és leszűrt tésztára, és alaposan keverjük el.
A rizslapokat merítsük 5 másodpercre meleg vízbe, emeljük ki, és helyezzük egy tiszta konyharuhára. Kanalazzuk a lapok közepére a feltéteket: a mogyorós tésztát, gombát, paprikát, avokádót, mikrozöldeket és koriandert, majd hajtsuk a tésztát két oldalról a töltelékre, és szorosan tekerjük fel őket.
Extra mogyorószósszal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu