
Mennyei töltött karalábé: a tavaszi fogás zsenge zöldségből készül

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
A könnyű, tavaszköszöntő fogás hús nélkül készül, mégis laktató és isteni finom.
Sokan a karalábét csak levesben tudják elképzelni, legyen az gazdagabb húsleves vagy borsóleves. A nagyik szerint a karalábé a már említett levesek lelke. A zsenge zöldség önmagában ropogtatva is finom, áldás a szervezetnek, ezért érdemes saláta formájában is felhasználni.
Az egészséges zöldség nem csak levesben vagy nyersen fogyasztható, izgalmas fogások készülhetnek belőle, különböző köretek, de töltve is érdemes kipróbálni, sőt, kötelező. Ha már megtöltöd a karalábét, gondolkozz egészséges töltelékekben: a húst felejtsd el, csak zöldségek kerüljenek bele, esetleg valamilyen gabona (rizs), hogy még tartalmasabb legyen. Ha öregebb karalábéból készülne a finomság, akkor töltés előtt dobd a fejeket lobogó, sós vízbe 5 percre. A zöldséges töltelék bármilyen lehet, használhatsz pritaminpaprikát, borsót, amit csak jónak látsz.
Töltött karalábé

Hozzávalók 4 darabhoz
Töltött karalábé:
- 4 fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab sárgarépa
- 15 dekagramm gomba
- 10 dekagramm kukorica (mirelit)
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
Tálalás:
- 1 csokor petrezselyem vagy újhagyma
- tejföl ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított karalábét vágjuk ketté, a közepét vájjuk ki, de vigyázzunk, hogy a zöldség alja ne sérüljön, nem szabad, hogy kilyukadjon.
A finomra vágott hagymákat kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá a reszelt fokhagymát, a tetszőlegesen felvágott sárgarépát, gombát és a kukoricát, fűszerezzük sóval, borssal, gyakran kevergetve pároljuk puhára a zöldségeket.
Az elkészült tölteléket kanalazzuk bele a karalábékba, helyezzük őket tepsire, a tetejükre kevés olaj vagy vaj kerüljön. 180 fokosra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre a töltött karalábékat. Tálalásnál frissen aprított petrezselyem vagy újhagyma kerüljön a fejekre, kínálhatsz melléjük hűvös tejfölt is.
Fotó: Getty Images