15 perces pizzafalatok, jegeskávé és bonbon: ez mind készülhet jégkockatartóban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Igazi multifunkcionális csoda a jégkockatartó - azt gondolná az ember, csak jeges finomságok készítésénél hasznos a forma, pedig számtalan dologra alkalmas.
Nincs olyan háztartás, melynek a fagyasztójában ne lapulna jégkockatartó, a nyári hőségben a hideg frissítők nélkülözhetetlen alapanyaga. Nálam azonban máskor is használatban van a forma - sikerült felfedeznem pár remek ötletet, mi mindenre is használható.
Jegeskávé
Víz helyett tejet és kávét is önthetünk a formákba - ha esetleg jegeskávéra vágyunk, tökéletes lehet. A turmixba mehet a tej, majd előkapjuk a fagyónkból a kávékockákat, a többit pedig a gép intézi. Ha nem rendelkezünk turmixgéppel, a felszolgált kávéba is mehetnek a tejkockák, és kész is a jegeskávénk.
Ne csak folyadékot tegyünk bele!
Akkor meg mit? Használjuk sushiformának! Főtt rizs, kevés olaj, fekete szezám - ezeket kell alaposan összekeverni. A jégkockatartót béleljük ki alufóliával, majd a kis formákba mehet avokádó, hal, rák, a tetejükre pedig a rizses keverék. Már csak ki kell borítanunk a formából, és tálalhatóak a sushikockák. Igaz nem autentikus, de nagyon finom.
Pizzakészítésre is jó
A házigazdák kedvence lehet a pizzakocka, hisz hihetetlenül gyors az elkészítése. Fogjuk a saját dagasztású pizzatésztánkat, de nyugodtan lehetünk kényelmesebbek is, használhatunk leveles tésztát is. A lényeg, szépen nyomkodjuk a tésztát a formába, majd mehet bele apróra vágott sonka, kolbász, sajt és pizzaszósz. Miután ezzel megvagyunk a jégkockatartót tésztával lefedjük, majd picit összenyomkodjuk. Már csak ki kell borítanunk a formából, tojással megkenni, szezámmaggal megszórni és mehet is a sütőbe 15 percre. Felkockázva remek partifalat.
Édes kockák
A pizzakockához hasonlóan készíthető, csak lekvárt vagy nutellát kell bele tenni, de lehet túrós keverékkel is próbálkozni. Sütés előtt szintén tojással megkenjünk, miután elkészült, porcukorral meghintjük és már nassolhatunk is!
Romantikus dekoráció
Képzeljünk el egy hatalmas üvegtálat, amelyben egy finom pezsgő pihen jégkockák közt. Hogy mitől olyan szép az egész? A jégkockáktól! A formába ugyanis virágszirmokat, esetleg kis virágokat is tehetünk, arra vizet öntünk, majd mehet a fagyasztóba pihenni. A végeredmény gyönyörű! Ehető virágokból készítve a poharakba is mehet belőle.
Bonbonok házilag
Szuper megoldás, remek saját kézzel gyártott ajándék. Egy kis csokichipset, tej- vagy étcsokoládét megolvasztunk, aztán a formákba töltünk egy keveset, majd betesszük a fagyasztóba. Pár óra elteltével kivesszük, majd gyümölccsel, mandulával, dióval, mogyoróval gazdagíthatjuk. Ha ezzel megvagyunk, öntünk még rá csokit, majd visszatesszük a hűvösbe. Már csak egy mutatós kis dobozt kell hozzá találni.
És itt még nem ér véget a jégkockatartóban készült finomságok sora: friss fűszernövényeket is simán tárolhatunk a kockákban, de gyümölcsökkel is megcsinálhatjuk, például citrommal, ha szükség lesz a citromos kockákra - mondjuk egy jó limonádénál -, már használhatjuk is őket, de van, aki fűszervajat tárol így.
Arra azért figyelni kell, hogy a szilikon beszívhatja az aromákat, egy bonbont ne egy korábban fűszervajas tartóba készítsünk el. És bár csábító lehet a sokféle forma, a fűszervajon és a bonbonon kívül maradjunk a nagyobb kockaformáknál.
Fotók: Getty Images