Görög cukkinitócsni percek alatt: kapor és menta is kerül bele
Ez a recept a cukkini felhasználásának egyik legjobb módja: gyorsan készül, és a mediterrán fűszerezés abban is segít, hogy ne váljon unalmassá ez a szuper zöldség.
A töltött cukkini nem új keletű recept, azonban érdemes időnként újításokkal is kísérletezni, hiszen kellemes meglepetések érhetnek. Ha fontosnak tartod a megfelelő rostbevitelt, akkor ezt a receptet neked találták ki: a cukkinicsónak ugyanis bulgurral készül, amely a barna rizshez képest kétszer több rostot tartalmaz.
Az ízesítés sem hétköznapi, hiszen a paradicsom mellett egy különleges, mexikói fűszerkeverék teszi emlékezetessé az ételt. Ennek legfőbb elemei a paprika, a chili, a kömény, a lime és a friss koriander. Utóbbit nagyobb szupermarketekben, ázsiai fűszereket áruló boltokban vagy egyes piacokon szerezheted be.
A cukkinit mossuk meg, hosszában vágjuk félbe, majd egy kanállal kaparjuk ki a puha belsejét, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A kikapart részeket daraboljuk apróra, és tegyük félre.
A olajat hevítsük fel egy nagyobb edényben, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsompürét, kissé pirítsuk le, majd adjuk hozzá a szárított fűszereket is: a köményt, bazsalikomot, oregánót, paprikát és chilipelyhet, majd sózzuk, borsozzuk.
Folyó víznél öblítsük le a bulgurt, a cukkini kikapart belével együtt adjuk a fűszeres keverékhez, öntsük fel az alaplével, és alacsony hőfokon, fedő alatt, 15 perc alatt főzzük puhára. Időnként keverjük át, hogy ne ragadjon le az alja.
Ha elkészült, keverjük hozzá a leszűrt babot, a kukoricát, a lime-levet és a koriandert, és töltsük a kikapart cukkinikbe. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, vagy amíg a cukkini roppanósra (nem túl puhára) sül.
Tetszés szerint friss paradicsommal és korianderrel díszítsük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu