Pirult tofu édes-savanyú szószban: izgalmas fogás húsmentesen
Ez a recept a klasszikus ananászos csirke húsmentes változata: tofuval készül, pikáns, édes-savanyú szószban úszik, és legalább annyira eteti magát, mint az eredeti.
Egy nem hétköznapi, tüzes és nem mellesleg gyors ételt tehetsz az asztalra, ha ezt a fekete borsos tofut választod. A tofukockák egy ázsiai fűszerekből készült szószban sülnek aranybarnára, amelyben a bors és a chili a főszereplők. Az elkészült fogás már látványra is izgalmas, az igazi meglepetést azonban a kóstolás tartogatja.
Az igazán intenzív hatásért frissen őrölt borsot használj. Ezáltal nemcsak intenzívebb a fűszer aromája, de a kisebb-nagyobb borsszemcsék miatt izgalmasabb lesz ráharapni. Köretnek készíts egyszerű főtt rizst, vagy válaszd ezt az illatos, thai kókuszos rizst.
A tofut csöpögtessük le, nyomkodjuk ki belőle a folyadékot, és papírtörlővel töröljük szárazra. Daraboljuk kisebb kockákra, tegyük egy közepes tálba, és szórjuk rá a kukoricakeményítőt. Alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol átjárja a kockákat.
Egy kis tálkában keverjük össze a szójaszószt, a cukrot, a borsot, a gyömbért és a lime levét, majd tegyük félre.
Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel 2 evőkanál olívaolajjal, és közepes hőfokon, 7-8 perc alatt pirítsuk benne aranybarnára a tofut. Szedjük ki egy tálba, és tegyük félre.
A maradék olívaolajon pirítsuk 2 percig a hagymát, fokhagymát és a chilit, majd adjuk hozzá a tofukockákat és a borsos szószt, és további 2 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk össze őket.
Főtt rizzsel és zöldhagymakarikákkak kínáljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu