Mennyei tofu édes-savanyú szószban: kínai klasszikus húsmentesen

Edes-savanyu-tofu-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a fogás a kínai édes-savanyú csirke mintájára készül, azzal a különbséggel, hogy a hús helyett tofu biztosítja benne a fehérjét.

Ez az édes-savanyú tofu tökéletes húsmentes alternatíva az ikonikus kínai fogás, az édes-savanyú csirke helyett. Fél órán belül kész, a tofunak köszönhetően tele van növényi fehérjével, és nagyon finom.

Ahhoz, hogy a tofukockák igazán ropogósak legyenek, fontos, hogy keményítőbe forgasd őket, és kevés olajon alaposan lepirítsd. Fogyaszd párold rizzsel, tetszés szerint pedig adj hozzá szezámmagot és karikákra vágott zöldhagymát.

Tofu édes-savanyú szószban

Edes-savanyu-tofu

Hozzávalók 2 személyre

A tofuhoz:

  • 300 g kemény tofu
  • 3 ek kukoricakeményítő
  • 2 ek olaj a sütéshez
  • 2 ek szójaszósz

Az édes-savanyú szószhoz:

  • 150 ml víz
  • 2 tk kukoricakeményítő
  • 1 ek olaj
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 5 cm friss gyömbér apróra vágva
  • 1 ek Sriracha szósz
  • 2 ek paradicsompüré
  • 4 ek agávé- vagy juharszirup
  • 1 ek rizsecet
  • 1 ek szójaszósz
Recept idők

Elkészítés:

A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, és papírtörlővel töröljük szárazra. Vágjuk 1x1 cm-es kockákra, majd forgassuk bele a kukoricakeményítőbe. Egy közepes serpenyőben hevítsük fel az olajat, és 5-6 perc alatt pirítsuk benne aranybarnára a tofut. A végén locsoljuk rá a szójaszószt, szedjük tányérra, és tegyük félre.

A szószhoz egy kis tálkában keverjük a kukoricakeményítőt csomómentesre a vízzel, és tegyük félre.

Az előző serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd 1-2 perc alatt pirítsuk benne illatosra a fokhagymát és gyömbért. Adjuk hozzá a Sriracha szószt és a paradicsomot, együtt is pirítsuk fél percig, majd öntsük fel a bekevert kukoricakeményítővel, adjuk hozzá a szósz többi hozzávalóját, és forraljuk fel. 

Adjuk hozzá a pirított tofukockákat, vegyük le a tűzről, és 5 percig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Párolt rizzsel, szezámmagszórással, felkarikázott zöldhagymával fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon