Kínai pirított rizs tofuval és zöldségekkel: fehérjebomba a stir fry

Tofu-stir-fry-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a különleges, ízben és színben változatos étel könnyed és vitamindús opció lehet ebédre és vacsorára egyaránt.

A stir fry technikája az egyik legjobb választás arra az esetre, ha percek alatt szeretnél tartalmas ételt készíteni. A Kínából származó módszer lényege az, hogy a hozzávalókat kis mennyiségekben, kevés olajon, magas hőmérsékleten pirítjuk, közben pedig folyamatosan kevergetjük, rázogatjuk. Ehhez a legjobb eszköz a wok, ennek hiányában viszont egy tapadásmentes serpenyő is működhet. 

Ami a hozzávalókat illeti, szinte bármilyen, apróbbra darabolható zöldséget vagy húsfélét használhatsz, mellé pedig rizst és tésztákat is társíthatsz. Ezeket mindig készre főzve add a már elkékszült alaphoz, és hagyd, hogy együtt is piruljanak 1-2 percig.

Tofu stir fry

Tofu-stir-fry

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 g barna vagy más hosszú szemű rizs
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma felszeletelve
  • 5 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 1 ek friss gyömbér lereszelve
  • 2 szál sárgarépa feldarabolva
  • 100 g shiitake gomba felszeletelve
  • 300 g tofu felkockázva
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 ek juharszirup
  • 1 csipet
  • 1 csipet bors
  • 2 szál zöldhagyma felkarikázva
  • 1 db lime
Recept idők

Elkészítés:

A rizst mossuk meg, szűrjük le, és főzzük készre a csomagoláson leírtak szerint.

A serpenyőt hevítsük fel az olívaolajjal, és amikor már eléggé forró, adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát. Pirítsuk 3-4 percig, majd adjuk hozzá a gyömbért, és azzal együtt is pirítsuk további 1 percig.

Adjuk hozzá a répát, a gombát és a tofut, és 4-5 perc alatt pirítsuk a zöldségeket roppanósra, a tofut pedig aranybarnára. 

Adjuk hozzá a szójaszószt, a juharszirupot, a sót, a borsot és az időközben elkészült rizst, és alaposan forgassuk össze őket. Friss lime-lével meglocsolva és zöldhagymakarikákkal kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük