Kínai pirított rizs tofuval és zöldségekkel: fehérjebomba a stir fry
Ez a különleges, ízben és színben változatos étel könnyed és vitamindús opció lehet ebédre és vacsorára egyaránt.
A stir fry technikája az egyik legjobb választás arra az esetre, ha percek alatt szeretnél tartalmas ételt készíteni. A Kínából származó módszer lényege az, hogy a hozzávalókat kis mennyiségekben, kevés olajon, magas hőmérsékleten pirítjuk, közben pedig folyamatosan kevergetjük, rázogatjuk. Ehhez a legjobb eszköz a wok, ennek hiányában viszont egy tapadásmentes serpenyő is működhet.
Ami a hozzávalókat illeti, szinte bármilyen, apróbbra darabolható zöldséget vagy húsfélét használhatsz, mellé pedig rizst és tésztákat is társíthatsz. Ezeket mindig készre főzve add a már elkékszült alaphoz, és hagyd, hogy együtt is piruljanak 1-2 percig.
Tofu stir fry
Hozzávalók 4 személyre
- 200 g barna vagy más hosszú szemű rizs
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma felszeletelve
- 5 gerezd fokhagyma felszeletelve
- 1 ek friss gyömbér lereszelve
- 2 szál sárgarépa feldarabolva
- 100 g shiitake gomba felszeletelve
- 300 g tofu felkockázva
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek juharszirup
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 2 szál zöldhagyma felkarikázva
- 1 db lime
Elkészítés:
A rizst mossuk meg, szűrjük le, és főzzük készre a csomagoláson leírtak szerint.
A serpenyőt hevítsük fel az olívaolajjal, és amikor már eléggé forró, adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát. Pirítsuk 3-4 percig, majd adjuk hozzá a gyömbért, és azzal együtt is pirítsuk további 1 percig.
Adjuk hozzá a répát, a gombát és a tofut, és 4-5 perc alatt pirítsuk a zöldségeket roppanósra, a tofut pedig aranybarnára.
Adjuk hozzá a szójaszószt, a juharszirupot, a sót, a borsot és az időközben elkészült rizst, és alaposan forgassuk össze őket. Friss lime-lével meglocsolva és zöldhagymakarikákkal kínáljuk.
-
2024-04-27 11:08:02
-
2024-03-07 09:36:01
-
2024-03-02 08:36:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!