Mi a különbség a ricotta és a túró között? Mutatjuk, melyiket mihez használd

Mi a különbség ricotta és a túró között cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A túró és a ricotta kedvelt tejtermékek, melyek némi hasonlóságot mutatnak, de nem ugyanaz a két alapanyag.

A túró a magyar konyha kedvelt alapanyaga, melyből édes és sós finomságok is készülhetnek. A ricotta az olaszok gyöngyszeme, mely szintén sokoldalúan felhasználható.

Sokan tévesen úgy vélik, hogy a ricotta magyar megfelelője a túró. Nos, ez nem igaz. Bár mindkettő tejtermék, előállítási módjukban, ízükben és állagukban is van különbség.

Az egyik tejsavóból, a másik aludttejből készül

A ricotta friss sajtnak számít, mivel abból a tejsavóból készül, amely a sajtkészítéskor hátramarad. Előállításakor a savót újramelegítik, majd lecsepegtetik. A túró hasonló eljárással, csepegtetéssel készül, de aludttejből.

Bár távolról úgy tűnhet, hasonlítanak egymásra, sok köztük a különbség: textúrájában a ricotta krémes, míg a túró rögösebb. Ízben is van eltérés: a ricotta semleges zamatú, a túró karakteresebb, kicsit savanykásabb.

túró

Mi készülhet belőlük?

Mindkettő nagyon változatosan felhasználható. A túróból édes és sós finomságok is az asztalra kerülhetnek. Cukorral és mazsolával bolondítva kiváló süteménytöltelék, mehet palacsintára, pitetésztára, és fánk töltelékének is szuper. Sós sütemények tésztájába is bele lehet dolgozni, lehet az pogácsa vagy sajtos stangli.

Túróból készül a magyar konyha egyik nagy kedvence, a túrós tészta, mely jó sok tejföllel és pirított szalonnával az igazi, de harcsapaprikás mellé is érdemes kínálni.

A ricotta a túróhoz hasonlóan sokrétűen felhasználható. Édesen és sósan is finom, valamint szószok és raguk készítésénél is hasznát veheted, különféle töltött tészták készítésénél is remek alapanyag. Friss fűszernövényekkel bolondítva bátran tölthető zöldségekbe, tökéletesen illik paradicsomba, cukkinibe vagy padlizsánba.

Ricottából csodás kencék is összedobhatók, melyek kenyérre kenve vagy zöldségek mellé kínálva is megállják a helyüket. Rengetegféle desszertben is kipróbálható, az olaszok egyik nagy kedvencébe, a cannoliba kötelező, de torták, pohárkrémek és péksütemények is alkothatók belőle.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük