Mi a különbség a ricotta és a túró között? Mutatjuk, melyiket mihez használd
Cikkek
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Ropogós
Krémes, parmezános paradicsomleves: sütőben sült zöldség az alapja
Rusztikus áfonyás galette: alig néhány hozzávalóból készül
Puha, édesburgonyás gofri: tökéletes harapnivaló egész napra
Citromos, mustáros csirkemell: a különleges fogás egyszerűen készül
Milyen tésztával készül a baklava? Kvíz a török konyháról
A túró és a ricotta kedvelt tejtermékek, melyek némi hasonlóságot mutatnak, de nem ugyanaz a két alapanyag.
A túró a magyar konyha kedvelt alapanyaga, melyből édes és sós finomságok is készülhetnek. A ricotta az olaszok gyöngyszeme, mely szintén sokoldalúan felhasználható.
Sokan tévesen úgy vélik, hogy a ricotta magyar megfelelője a túró. Nos, ez nem igaz. Bár mindkettő tejtermék, előállítási módjukban, ízükben és állagukban is van különbség.
Az egyik tejsavóból, a másik aludttejből készül
A ricotta friss sajtnak számít, mivel abból a tejsavóból készül, amely a sajtkészítéskor hátramarad. Előállításakor a savót újramelegítik, majd lecsepegtetik. A túró hasonló eljárással, csepegtetéssel készül, de aludttejből.
Bár távolról úgy tűnhet, hasonlítanak egymásra, sok köztük a különbség: textúrájában a ricotta krémes, míg a túró rögösebb. Ízben is van eltérés: a ricotta semleges zamatú, a túró karakteresebb, kicsit savanykásabb.
Mi készülhet belőlük?
Mindkettő nagyon változatosan felhasználható. A túróból édes és sós finomságok is az asztalra kerülhetnek. Cukorral és mazsolával bolondítva kiváló süteménytöltelék, mehet palacsintára, pitetésztára, és fánk töltelékének is szuper. Sós sütemények tésztájába is bele lehet dolgozni, lehet az pogácsa vagy sajtos stangli.
Túróból készül a magyar konyha egyik nagy kedvence, a túrós tészta, mely jó sok tejföllel és pirított szalonnával az igazi, de harcsapaprikás mellé is érdemes kínálni.
A ricotta a túróhoz hasonlóan sokrétűen felhasználható. Édesen és sósan is finom, valamint szószok és raguk készítésénél is hasznát veheted, különféle töltött tészták készítésénél is remek alapanyag. Friss fűszernövényekkel bolondítva bátran tölthető zöldségekbe, tökéletesen illik paradicsomba, cukkinibe vagy padlizsánba.
Ricottából csodás kencék is összedobhatók, melyek kenyérre kenve vagy zöldségek mellé kínálva is megállják a helyüket. Rengetegféle desszertben is kipróbálható, az olaszok egyik nagy kedvencébe, a cannoliba kötelező, de torták, pohárkrémek és péksütemények is alkothatók belőle.
Fotók: Getty Images