![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ne csak főzésnél használj fűszerpaprikát: sós vendégvárókban is elfér az ízesítő
![fpcover](https://kep.index.hu/1/0/4130/41309/413094/41309431_3152905_189067fb1be836adda2372082459a67d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az őrölt pirospaprika a magyar gasztronómia lelke, nincs nélküle paprikás krumpli, pörkölt, gulyásleves vagy halászlé, a tradicionális fogások mellett sütésnél is érdemes alkalmazni a fűszert.
Nincs olyan háztartás, ahol ne bújna meg a fűszeres szekrényben pirospaprika, hisz ez az egyik legfontosabb fűszer a magyar konyhában. A pörköltalappal készült ételekbe kötelező, de más finomságokban is érdemes kipróbálni.
A színes ízesítő fűszerpaprikából vagy cseresznyepaprikából készül, a paprikát leszedik, a magházat eltávolítják, a paprika húsát szárítják, végül pedig őrlik. A magyar fűszerpaprika világhírű, a legjobb minőségű a kalocsai és a szegedi. Ha van rá lehetőséged, termelőtől szerezd be az alapanyagot.
![fpct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4130/41309/413094/41309459_4ebaee2c9d2d063732ffb95ef3163770_wm.jpg)
A hungarikum számos fogás alapja, zsíron pirított hagymára, húsételekbe, levesekbe és főzelékekbe is kerülhet. A magyar konyha egyik legfontosabb fűszere, kötelező készleten tartani, még a legegyszerűbb ételeket is feldobja. A fűszer zsiradékban olvad, úgy adja ki a legjobban a zamatát, de oda kell figyelni rá. Úgy keverd a hagymához, hogy a lábast leveszed a főzőlapról: figyelj, nehogy odakapasd, mert ha leég, keserű íze lesz. Mindig folyamatosan kevergesd, gyorsan add hozzá a húst vagy zöldségeket.
Az őrleménynek több fajtáját ismerheted, ezek: csemege, édes-nemes, félédes, rózsa és erős. A fűszerpaprikák színben és zamatban is különbözőek, nem árt, ha mindegyik fajtából tartasz otthon, úgy sokkal izgalmasabb ételeket készíthetsz. A tárolásra azonban ügyelj, légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyen őrizd.
Mibe kerülhet a fűszerpaprika?
A legismertebb magyar fogásokba kötelező, ilyen a csirkepaprikás, az összes pörköltféle, bableves, gulyás, halászlé, hagyományos krumplileves. Főzelékekbe is kerülhet egy kevés, rántás formájában nem hiányozhat a bab- vagy kelkáposzta-főzelékből, de salátákba, ragukba és mártásokba is keverheted, sőt zsíros kenyérre is szórhatod.
A fűszer nem csak főzés során alkalmazható, ha a régi parasztkonyhára visszatekintesz, különleges kincsekre bukkanhatsz. Az egyik ilyen szerény, mégis különleges finomság a paprikás kalács, régies nevén paprikás kácsi, a sütemény Kalocsán és környékén népszerű, általában tartalmas levesek után második fogásként kerül az asztalra. A helyiek szerint frissen a legfinomabb a paprikás kalács, de másnap is el lehet majszolni. A recept egy klasszikus kelt tészta, amit kinyújtanak, majd pirospaprikával szórnak meg, erre kerül még cukor is, olvasztott zsír, majd feltekerve tojással vagy zsírral lekenve mehet is a sütőbe.
![fpct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4130/41309/413095/41309517_ec2c44006963e6f9088d22c2a223fa2d_wm.jpg)
A régiek a pirospaprikát rétesben is bátran használták töltelék formájában, de a pogácsa zsírral gyúrt tésztájába is kerülhet, ez vidéken még ma is népszerű, általában bableves mellé kínálják.
Nem kell feltétlen a régi recepteket pásztázni, bármilyen finomságba csempészve szuper a pirospaprika, keverd ropiba, sajtos rúdba, krékerbe, kekszbe vagy a calzone tésztájába. Fűszerpaprika helyett füstöltet is használhatsz, látványban is, ízben is pluszt ad a tésztához a fűszer.
Fotó: Getty Images