Egészséges, finom, alakbarát vacsorák: ráadásként még gyorsan is készülnek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tévhit, hogy attól fogyunk, ha nem vacsorázunk, ráadásul korgó hassal lefeküdni nem túl kellemes dolog. Inkább az fontos, hogyha a nap folyamán elég kalóriát vittünk be a szervezetünkbe, akkor vacsorára már fogjuk vissza magunkat, ne terheljük tovább a szervezetünket, ne együnk nehéz, hizlaló fogásokat.

Fontos, hogy a vacsoránk sok zöldséget tartalmazzon, mert a bennük lévő rostok nem csak kellemesen eltelítenek, de az emésztésünket is megkönnyítik. A különféle salátákat jól tudjuk variálni egymással. Ezen kívül sovány húsokkal, halakkal is feldobhatjuk a vacsoránkat. Érdemes a Sóbors receptjei közül mazsolázni, amelyekből jó pár - lelkiismeret-furdalás nélkül - fogyasztható akár vacsorára is. 

Sült céklasaláta avokádóval, kék sajttal és dióval 

Ez a saláta a sült céklától lesz különleges. Az a titka, hogy a benne lévő cukor karamellizálódik, amitől finom, édes ízt kap, mint minden más zöldség, amit a sütőbe toltunk. Ezután már csak pár finom falatot kell hozzákeverni ízesítésnek, és már kész is a remek saláta. A tetejére csöpögtessünk limelevet, amely egyrészt megelőzi, hogy az avokádó megbarnuljon, másrészt egységbe, harmóniába hozza a cékla, a rukkola, a kéksajt, az avokádó és a dió ízét. Egy-két szelet pirítóssal komplett vacsorát kapsz, érdemes kipróbálni.

baked beetroot salad with blue cheese and avocado 1

Lazacsteak zöldségágyon

A lazac nagyon finom, egészséges és a diétába abszolút beilleszthető étel. Az elkészítése sem bonyolult, ha egy gyors vacsorára vágyunk. Mindkét oldalát süssük meg vajon, majd az összevágott zöldségeket is tegyük hozzá, végül pár percre toljuk a sütőbe. Isteni és laktató, és nem utolsósorban diétás vacsora lesz az eredmény, ami után biztosan nem lesz lelkiismeret-furdalásunk. 

lazac steak 3

Pizzaomlett

Ugyan ez a recept eredetileg reggelinek ajánlja ezt a tojásos ételt, nyugodtan lehet vacsorára is fogyasztani. Ez egy könnyed, tojásos omlett, amire tetszőleges feltéteket tehetünk, majd a sütőben kisütjük. Természetesen a kalóriatartalmát nagyban befolyásolja, hogy milyen feltéteket pakolunk rá, például a bacon helyett inkább sonkát használjunk. Az összeállítása tényleg pár perc és a sütése sem időigényes, csak egy pizzasütőlapra vagy sütőbe tehető serpenyőre van szükségünk hozzá. 

pizzaomlett 1

Cézár-saláta

A klasszikus Cézár-salátában egyáltalán nincs hús, se hal, de van benne például olívaolaj, fokhagyma, parmezán, mustár és frissen facsart citromlé. A római saláta, a finom öntet és a fokhagymás kruton kellemes összhangját érdemes megkóstolni. 

cezar 4

Brokkolitócsni

Ennek a finom tócsninak az alapja a brokkoli, ami nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Egy laza joghurtos mártogatóssal tökéletes vacsora. Kevés olajban süssük, de sütőben is elkészíthető. Csupán öt hozzávaló kell hozzá, amelyeket csak össze kell dolgozni, majd pár perc alatt kisütni. A brokkolit meg kell főzni vagy párolni a sütés előtt, a lényeg, hogy puha legyen, hogy össze tudjuk könnyedén vágni vagy törni. Nem kell belőle pürét készíteni, úgyhogy ne tegyük mixerbe, jó, ha maradnak benne kisebb darabok. 

brokkolitocsni 1

Gorgonzolás, almás-diós saláta

Ezt a frissítő, könnyed salátát tényleg pár perc összedobni, még akkor is, ha későn érünk haza a munkából.  Az alma, a körte és a gorgonzola sajt tökéletesek együtt, de ha egy kis dióval is megszórjuk őket, igazán pompás fogás válik belőlük. A gorgonzola pikáns íze miatt a saláta nem igényel különösebb fűszerezést, egy kis só, bors és olívaolaj bőven elég. 

gorgonzolassali 1

Édes-csípős saláta mangóval és zöldségekkel

Ezt a salátát a mangó teszi igazán különlegessé. Ez a lédús gyümölcs passzol a sós ízekhez, és a salátában is remekül mutat, nem esik össze kevergetéskor sem. A salátát gyömbéres, savanykás, édes és sós öntetettel öntsük le, végül szórjunk mogyoródarabokat a tetejére. Friss zöldfűszerekkel az igazi, korianderrel és mentával, de ez nincs mindig kéznél, szóval szűkösebb időkben nélkülük is elkészíthetjük.

mango s uborkasala ta 3

Bulgurkoch

A sok sós étel után egy édesség is szerepel a listán, a rizskoch diétás változata, a bulgurkoch. Az elkészítés gyakorlatilag megegyezik a rizskochéval, csak bulgurt használunk helyette, ami lassabban felszívódó szénhidrát, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet. 

bulgurkoch 3

Avokádóban sült tojás

Ez az avokádós-tojásos finomság eredetileg szintén reggelinek való, de ki tiltja meg, hogy vacsorára is fogyasszuk? Egyszerű, gyorsan megvan, finom és tápanyagokban gazdag, és ami lényeges, sokáig eltelít. Az avokádót legtöbben csak krémnek vagy salátának készítik el, pedig sütve, főve és grillezve is zseniális étel. Az avokádóba tojást teszünk, ezen kívül már csak sóra és borsra van szükségünk. 

avokadobansulttojas 1

Quinoa-saláta tavaszi zöldségekkel

Ezzel a retekkel, spenóttal színesített quinoa-salátával nemcsak a vonalainkra vigyázunk, hanem a télen lemerült vitaminraktárainkat is feltölthetjük. A kiadósságát a dél-amerikai álgabonának, a quinoának és a tojásnak köszönheti. A quinoa azért is tökéletes egy egészséges és diétás vacsorához, mert remek fehérjeforrás, ráadásul gluténmentes is. Ezen kívül tele van rosttal, így jót tesz az emésztésnek, továbbá magas a B-, C- és E-vitamin, valamint kálium, kalcium, magnézium, vas és cink tartalma. Öntsünk rá frissítő, citromos-tahinis öntetet.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors, Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors, Ács Borbála/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors, Getty Images

Ezt is szeretjük